Complicaties bij de ziekte van Bechterew

De ziekte van Bechterew is een ongeneeslijke aandoening waarbij de gewrichten in de ruggengraat chronisch ontstoken zijn. Patiënten hebben dan ook vooral last van pijn en stijfheid in de rug, maar ook op andere plaatsen in het lichaam kunnen problemen optreden die verband houden met de ziekte.

Rugproblemen

De meeste complicaties van de ziekte van Bechterew doen zich voor in je rug.

  • Veel voorkomende complicaties zijn:
  • Zwakheid en broosheid van de beenderen in je ruggengraat
  • Breuken in je ruggenwervels
  • Verminderde beweeglijkheid van je ruggengraat
  • Onvermogen om je ruggengraat te bewegen: in zeldzame gevallen is de verstijving in de ruggengraat zo ernstig dat de patiënt vastzit in een bepaalde houding.
  • Caudasyndroom: dit is een zeldzame aandoening waarbij de zenuwen onderaan je ruggengraat gekneld raken. Je kan problemen ervaren bij het bewegen van je benen en bij het controleren van de sluitspieren van je urinebuis en van je anus.

Complicaties op andere plaatsen in je lichaam

Als je lijdt aan de ziekte van Bechterew, kan je naast rugklachten ook klachten ondervinden op andere plaatsen in je lichaam. Voorbeelden hiervan zijn hart- en vaatziekten en ontsteking van de iris.

Hart- en vaatziekten

Als patiënt van de ziekte van Bechterew loop je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zoals een hartaanval of een beroerte. Het is dan ook aangewezen om gezond te leven en voldoende te bewegen. Raadpleeg je huisarts over gezonde voeding en informeer bij je fysiotherapeut naar sporten die je mag uitoefenen in jouw situatie.

Ontsteking van de iris

Mogelijk krijg je last van een ontsteking aan je iris. Deze complicatie doet zich gewoonlijk voor in één oog en gaat gepaard met roodheid en zwelling in een deel van het oog. Je ervaart pijn en eventueel ook overgevoeligheid voor licht. Bij een ontsteking van de iris moet je je meteen laten verzorgen door je huisarts om te voorkomen dat je gezichtsvermogen blijvend vermindert. De ontsteking verdwijnt gewoonlijk binnen een paar weken met behulp van oogdruppels.

Hoe kan je de complicaties bestrijden?

De complicaties van de ziekte van Bechterew zijn in de meeste gevallen goed behandelbaar. Rugklachten kan je aanzienlijk verminderen met behulp van fysiotherapie en medicatie en ook de complicaties op andere plaatsen zijn doeltreffend behandelbaar met ontstekingsremmers, pijnstillers en een gezonde levensstijl. De kans is dan ook groot dat je aan het werk kan blijven en je dagelijkse bezigheden kan blijven uitvoeren zonder al te veel pijn of moeite.

Als je een zeer ernstige vorm van de ziekte van Bechterew hebt, moet je mogelijk geopereerd worden. Als je de pijn niet onder controle krijgt met oefeningen en medicatie, kan je een chirurgische ingreep laten uitvoeren om een gewricht te vervangen of om de stand van je ruggengraat te verbeteren. Na de operatie zal je veel minder last hebben van pijn en van problemen met de beweeglijkheid van je ruggengraat.