Wratten

Wratten zijn symptomen van een huidaandoening die veroorzaakt wordt door het zogenaamde humaan papillomavirus of HPV. Dit virus verschijnt in zo’n zestig varianten. Het gaat niet om een ernstige huidaandoening, maar wratten kunnen erg vervelend zijn. HPV stimuleert de aangroei van cellen in de buitenste laag van je huid. Zo verschijnen dan de wratten, meestal op je handen. 

Het gaat om een besmettelijk virus, dat kan overgedragen worden van persoon of persoon (bijvoorbeeld via seksueel contact: zie genitale wratten). Het virus kan zich echter ook verspreiden via een voorwerp, dat aangeraakt werd door een besmet persoon. Hieronder lees je meer over de soorten wratten en wat je ertegen kan doen.

Soorten wratten

Platte wrat

De platte wrat (of verruca plana) is vlakker, kleiner en platter dan de andere soorten. Deze vorm van wrat komt meestal op je gezicht voor, maar ook soms op je benen. Dit laatste komt vaker voor bij vrouwen.

Voetwrat

De voetwrat (of verruca plantaris) komt voor op je voetzolen. De wrat is een vleeskleurig of lichtbruin knobbeltje waarin je soms kleine zwarte puntjes kan waarnemen. Deze puntjes zijn verstopte haarvaten – de kleinste vorm van bloedvaten. 

Genitale wrat

De genitale wrat (of Condyloma Acuminatum) komt voor in de schaamstreek, op de genitaliën en rond de anus. Genitale wratten zijn kleine, vlees –of roodkleurige wratten. Zij verschijnen “gebundeld” in groepjes en doen daardoor qua vorm wat denken aan een bloemkool. Soms zijn ze moeilijk waarneembaar. Deze wratten zijn doorgaans niet pijnlijk, al kunnen ze soms een lichte jeuk veroorzaken. In zeldzame gevallen doen ze een beetje pijn en is er sprake van lichte bloedingen. 

Behandeling van wratten

Wratten zijn onaangenaam omdat ze soms erg zichtbaar zijn (zoals in het gezicht en op de handen). Het gaat echter om een minder ernstige aandoening, die zonder behandeling weer kan verdwijnen. Een uitzondering hierop vormen de genitale wratten: deze dienen wel behandeld te worden.

Wanneer wratten keer op keer weer terugkeren, kan een behandeling wel soelaas bieden. Er bestaan verschillende behandelingen tegen wratten. Zo kan men de wrat bevriezen, wegbranden met een laser of wegsnijden. Hiermee verwijder je echter enkel de symptomen en niet het virus dat de wratten veroorzaakt. Een andere mogelijke behandeling bestaat uit een injectie geneesmiddel dat het virus doodt.