Symptomen van wratten
Wratten vormen een huidaandoening die eerder vervelend dan ernstig is. Het virus dat de wratten veroorzaakt (het humaan papilloma virus of HPV), verdwijnt meestal na een tijd, waarna ook de symptomen verdwijnen. Maar intussen zit je wel met die wratten, die op erg zichtbare of net intieme plaatsen kunnen verschijnen. Er bestaan verschillende manieren om wratten te verwijderen. Voor je echter kan overgaan tot een behandeling, is het belangrijk te weten hoe een wrat er nu precies uitziet…
Wratten algemeen
Het humaan papilloma virus stimuleert de aangroei van huidcellen in je buitenste huidlaag. Hierdoor verschijnen de wratten, die eruit zien als kleine, vlezige knobbeltjes. Ze zijn meestal vleeskleurig, maar kunnen ook bruinachtig, roze of witgekleurd zijn. Bij aanraking voelen deze knobbeltjes eerder ruw aan.
Wratten verschijnen doorgaans op je handen. Ze kunnen apart voorkomen, of in groepjes. Een wrat bevat meestal kleine zwarte stipjes. Dit zijn minuscule verstopte bloedvaten. Wanneer je de knobbeltjes doorprikt, kan er wat bloed uitkomen.
Soorten wratten
Naast je handen, kunnen wratten ook op je gezicht voorkomen. In dat geval gaat het om zogenaamde vlakke of platte wratten. Deze zijn platter en voelen ook vlakker aan. Platte wratten kunnen soms ook op je benen verschijnen. Dit komt vaker voor bij vrouwen. Platte wratten vormen de kleinste soort wratten en meten vaak slechts enkele millimeters.
Een ander soort wratten zijn voetwratten. Deze komen voor op je voetzolen en kunnen harder zijn, omdat samen met deze wratten ook verhoorning van de huid kan optreden. De virussen die voetwratten veroorzaken, gedijen zeer goed op plaatsen zoals de vloer van een zwembad.
Ten slotte zijn er nog de genitale wratten. Genitale wratten zijn het resultaat van een SOA (seksueel overdraagbare aandoening) en komen voor rond de anus, in de schaamstreek en op de genitaliën. Bij vrouwen kunnen genitale wratten ook in de vagina voorkomen. Genitale wratten verschijnen meestal in groepjes en vertonen een structuur die doet denken aan die van een bloemkool.
De meeste wratten, behalve genitale wratten, hoeven niet behandeld te worden, omdat zij na een bepaalde tijd gewoon weer verdwijnen. Wanneer dit niet het geval is, of wanneer je de wratten zeer storend vindt, kan je kiezen uit verschillende behandelingen. Deze zijn voornamelijk gericht op het wegnemen van de wratten, via bevriezing, injectie, medicatie of laserbehandeling.