Oorzaak van wratten

In tegenstelling tot wat mensen soms denken, zijn wratten geen huidaandoening die op zichzelf staat, zoals bijvoorbeeld blaren op je voeten of andere wondjes op je huid. Wratten worden veroorzaakt door een groep virussen, die men de verzamelnaam humaan papillomavirus of HPV gegeven heeft. Het gaat dus om een virale infectie die zich manifesteert in de buitenste laag van je huid. Hieronder lees je meer over de oorzaken en risicofactoren van deze huidaandoening. Ook geven we je wat tips om de kans op het krijgen van wratten te verminderen.

Oorzaken

HPV is een besmettelijk virus. Dit betekent dus dat jij wratten krijgt doordat je in contact komt met iemand die drager is van het virus. Het virus kan zich ook verplaatsen via voorwerpen die worden aangeraakt door besmette personen. De wratten verschijnen soms pas maanden nadat je in contact kwam met het virus.

Het virus kan je lichaam gemakkelijker binnendringen op plaatsen waar de huid beschadigd of gesneden is. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan nagelbijten, kleine schrammen en schaafwonden. Mannen die zich gesneden hebben bij het scheren, kunnen zo last krijgen van zweren in de baardstreek. Bij vrouwen gaat het eerder om de benen. Wanneer het virus je huid binnendringt, zal het in de buitenste huidlaag de aangroei van cellen stimuleren. Hierdoor worden dan de wratten gevormd.

Risicofactoren 

Kinderen hebben sneller last van wratten, omdat hun immuunsysteem zwakker is dan dat van volwassenen. Zij zijn dus minder resistent tegen het virus dan volwassenen. Ook speelt een genetische aanleg een rol: erfelijke factoren kunnen je meer of minder vatbaar maken voor infecties zoals HPV. Mensen bij wie er in de familie veel wratten voorkomen, zijn vatbaarder voor het virus.

Preventie

Er is niets dat je kan doen om je volledig immuun te maken tegen HPV. Wat je wel kan doen, is enkele voorzorgsmaatregelen nemen die de kans op besmetting aanzienlijk verminderen. Eerst en vooral kan je best regelmatig grondig je handen wassen. Virussen gedijen erg goed op vloeren van zwembaden en turnzalen: het kan dus helpen om altijd pantoffels of slippers te dragen in deze ruimtes. Aangezien schrammen en wondjes een infectie in de hand werken, is het verder aangewezen je huid zo gaaf mogelijk te houden.