Wie krijgt hirsutisme?
Hirsutisme komt vooral voor bij vrouwen. Bij mannen valt overtollige haargroei doorgaans niet zoveel op. Zij kunnen er ook beter mee leven. Toch zijn er nog een aantal andere groepen die meer risico lopen op hirsutisme.
Ras
Noord-Europese mensen met een lichte huid hebben het minste terminaal haar, terwijl Zuid-Europese donkerhuidige types de grootste hoeveelheid terminaal haar hebben. Terminaal haar is het lange, dikke, stevige haar dat terug te vinden is op het hoofd, het gezicht, de oksels en in de schaamstreek.
Met uitzondering van het adrenogenitaal syndroom, komen ziektes die tot hirsutisme leiden niet meer voor bij bepaalde rassen.
Geslacht
Als medisch probleem komt hirsutisme vooral voor bij vrouwen. Bij mannen komt het ook voor, maar is het moeilijker te herkennen omdat de groei van terminaal haar zoveel kan verschillen.
Hirsutisme bij kinderen die nog niet in hun puberteit zitten komt evenveel voor bij jongens als bij meisjes. Het is vaak een teken van vroegtijdige puberteit en kan op een ernstige aandoening wijzen.
Leeftijd
De leeftijd waarop hirsutisme zich voor de eerste keer manifesteert, hangt af van de oorzaak ervan. De meeste vormen hirsutisme, die niet door een tumor veroorzaakt worden, komen voor de eerste keer voor rond de puberteit.
Hirsutisme manifesteert zich vaak na gewichtswinst en nadat een vrouw stopt met het nemen van anticonceptiepillen.
Hirsutisme dat snel erger wordt vergroot het vermoeden van een androgeen afscheidende tumor, vooral bij iets oudere vrouwen.