Hirsutisme of overbeharing

Hirsutisme is een andere naam voor overbeharing of overtollige haargroei. Als men het over hirsutisme heeft, heeft men het meestal over haargroei bij vrouwen. Mannen ondervinden er doorgaans minder problemen van.

Vrouwen met hirsutisme hebben dikke en donkere haren op plaatsen waar het niet normaal is, namelijk het gezicht, de rug, de borstkas en de onderbuik. Maar vrouwen kunnen ook last hebben van overtollige haargroei op plekken waar het wel normaal is, zoals de armen en de benen. De naam daarvoor is hypertrichose. Veel vrouwen hebben fijne haartjes op de kin, de onderbuik, de bovenlip, of de borsten, maar dat is geen hirsutisme.

Symptomen van hirsutisme

Dikke, donkere haren op plaatsen waar het niet normaal is, bijvoorbeeld de rug, de borstkas, het gezicht en de onderbuik.

Overtollige haargroei op andere, normale plekken (bijvoorbeeld armen en benen) is hypertrichose.

Oorzaken van hirsutisme

Overproductie van mannelijke hormonen of androgenen, ten gevolge van:

  • eierstokken, bijnieren of hypofyse die te hard werken
  • aandoeningen als het polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS), de ziekte van Cushing, tumor in de bijnieren, tumor in de eierstokken, enz.
  • geneesmiddelen als hormonen en anabole stero├»den

Behandeling van hirsutisme

  • Behandeling van de onderliggende medische aandoening
  • Behandeling met bepaalde anticonceptiepillen en/of anti-androgene medicijnen
  • Haar verwijderen (kan op verschillende manieren), haar bleken, enz.

Voorkomen van hirsutisme

Hirsutisme is in de meeste gevallen niet te voorkomen, maar als je lijdt aan het polycysteus-ovariumsyndroom kan je zwaarlijvigheid onder controle houden en insulineresistentie proberen te voorkomen.  Beide leiden tot overmatige haargroei.