Oorzaken van hirsutisme

Hirsutisme, overtollige haargroei, wordt vaak veroorzaakt door de overproductie van mannelijke hormonen of androgenen. Daarbij treden ook andere verschijnselen op als onregelmatige menstruatie, een zwaardere stem, acne, onvruchtbaarheid, een grotere behoefte aan seks, kleinere borsten en een grotere spiermassa.

Sommige vrouwen maken extra mannelijke hormonen aan doordat hun eierstokken, bijnieren of hypofyse te hard werken. Het grootste deel van de vrouwen met hirsutisme heeft haarfollikels die overgevoelig zijn voor mannelijke hormonen.

Een overproductie van mannelijke hormonen (androgenen) kan het gevolg zijn van het polycysteus-ovariumsyndroom. Dat is een aandoening waarbij de eierstokken van de vrouw cysten bevatten en de hormonenhuishouding in de war gestuurd wordt. De ziekte van Cushing is een andere aandoening die kan leiden tot hirsutisme. Bij die aandoening vindt er een overproductie van cortison, het stresshormoon, plaats. Ook tumoren in de bijnieren of eierstokken kunnen hirsutisme veroorzaken.

Sommige geneesmiddelen kunnen hirsutisme stimuleren. Zo bijvoorbeeld hormonen, de anticonceptiepil en anabole steroïden. Als je lichaams- of gezichtshaar blijft groeien, je een zwaardere stem krijgt of een onregelmatige menstruatie, laat je dan zo snel mogelijk onderzoeken door een arts.

Hirsutisme is voor een deel erfelijk. Vrouwen met overtollige haargroei komen vaak uit een familie van meerdere vrouwen met hirsutisme.