Behandeling hirsutisme

In bepaalde gevallen is er een behandeling voor hirsutisme mogelijk, in andere niet. In het eerste geval zal de patiënte behandeld worden met medicijnen, in het tweede geval zal ze de symptomen zoveel mogelijk moeten maskeren door regelmatig te ontharen.

Medicijnen

Als er een specifieke oorzaak voor hirsutisme aan te duiden is, bijvoorbeeld een medische aandoening, zul je daarvoor behandeld worden met specifieke medicijnen.

Er zijn verschillende medicijnen die een invloed uitoefenen op de androgenen in het lichaam, bijvoorbeeld anticonceptiepillen die zowel oestrogeen als progesteron bevatten. Zij kunnen ervoor zorgen dat de productie van mannelijke hormonen in het lichaam meer in balans is. Het hirsutisme kan verbeteren nadat je 6 à 12 maanden de pil genomen hebt.

Die behandeling kan aangevuld worden met anti-androgene medicijnen zoals Androcur® of Spiridone®. Let wel op, want deze medicijnen mag je niet nemen als je zwanger bent. Het duurt drie à zes maanden voor deze medicijnen beginnen te werken. De medicijnen zullen de groei van nieuw haar tegengaan. Het nadeel van medicinale behandeling is dat de overbeharing meestal snel terugkomt nadat je stopt met de medicijnen te nemen.

Gewicht

Als je te veel weegt, dan kan je best op dieet gaan. Zo zal het aantal hormonen in je lichaam die aanleiding geven tot hirsutisme verminderen.

Ontharen

  • Om je van het overtollige haar te ontdoen, zul je je moeten scheren. Scheer je iedere dag, anders krijg je last van stoppels. Geraakt je huid geïrriteerd? Smeer er dan een kleine hoeveelheid hydrocortisone zalf op. 
  • Je kan het overtollige haar epileren of een haarverwijderende crème gebruiken. Zo blijven er geen stoppels staan. Veel mensen zijn overgevoelig voor zo’n crèmes, dus let er wel mee op.
  • Om het haar minder te laten opvallen kan je het bleken. Lees eerst de bijsluiter en wees er voorzichtig mee. Het bleekwater kan je huid namelijk irriteren.
  • Je haar epileren of waxen is niet aan te raden aan vrouwen met hirsutisme. Het epileren van de haartjes of het haar waxen kan leiden tot huidirritatie. 
  • Ontharing met laserlicht: de lasers zorgen ervoor dat de haarzakjes beschadigd raken en het haar niet meer groeit. Gedurende een aantal weken moet je verschillende behandelingen ondergaan. Alleen een gekwalificeerde schoonheidsspecialist mag een laserontharing doen. Het is een vrij dure behandeling. Buiten wat roodheid en irritatie van de huid zijn er verder geen bijwerkingen bekend.
  • Bij een elektrolyse wordt een naald op het haarzakje geplaatst, waarna men er elektrische stroom doorstuurt. Je overtollige haar kan zo voorgoed verholpen worden. Elektrolyse is tijdrovend en bovendien heel duur.