Werkt het bloedgroepdieet?

Het bloedgroepdieet werkt niet echt. Het is gebaseerd op het principe dat mensen met verschillende bloedgroepen een ander dieet moeten volgen voor een optimale gezondheid. D’Adamo geeft erg gedetailleerde aanwijzingen over wat elke groep wel en niet moet eten.

Het klopt wel dat er tussen de bloedgroepen onderling kleine verschillen bestaan. Zo zijn mensen met bloedgroep A vatbaarder voor pokken en krijgen zij sneller kankers in het maag-darmsysteem. Mensen met bloedgroep O krijgen sneller cholera en maagzweren.

De oorzaak van die verschillen is volgens d’Adamo te zoeken in bepaalde proteïnen, die lectines genoemd worden. Lectines komen veelvuldig voor in plantaardig voedsel als granen en bonen. Ze zouden voedselallergieën en sommige immuniteitsstoornissen kunnen veroorzaken. Maar er is geen bewijs dat er een interactie bestaat tussen lectinen en de moleculen die de bloedgroep bepalen.

Toch zijn er veel mensen die beweren dat het dieet bij hen efficiënt was, maar dat komt waarschijnlijk gewoon doordat ze hun eet- en levensstijl hebben aangepast. Daardoor gaan ze zich beter voelen en zelfs afvallen.