Welke kelder kiezen?
De gewone kelder
Voordelen
Algemeen gesproken zijn bouwgronden duurder en kleiner geworden. Daarom lijkt een kelder vaak een aantrekkelijke manier om de leefruimte in je woning te verhogen binnen het bestaande grondplan. Bovendien is de kelder een uitgesproken veelzijdige ruimte. Je kan je kelder inrichten als garage, als berging, voorraadkamer of speelruimte… de mogelijkheden zijn eindeloos.
Bovendien biedt een kelder ook minder voor de hand liggende voordelen. Zo kan je de kelder gebruiken om ontsierende voorzieningen aan het zicht te onttrekken, zoals de stookolietank en de nutsvoorzieningen. Daarenboven ondervindt een kelder amper hinder van vriestemperaturen. Ook bij een eventuele verkoop van je woning kan de aanwezigheid van een kelder een belangrijke troef zijn.
Nadelen
Uiteraard heeft een kelder ook nadelen. De kelder is natuurlijk een vrij bedompte ruimte, waar geen of weinig natuurlijk licht binnenvalt en waar verluchting moeilijk is. Bovendien is een kelder erg vatbaar voor vochtproblemen, zeker in streken waar het grondwater relatief hoog staat.
Ook de kosten van de aanleg pleiten niet in het voordeel van de kelder. Bovendien kan de prijs van het waterdicht maken van de kelder tegenvallen.
De kruipkelder
De kruipkelder vormt een alternatief voor de gewone kelder als je een beperkt budget hebt. Een kruipkelder is geen echte bijkomende verdieping zoals een gewone kelder, maar een kleine ruimte die toegankelijk is via een luik in de vloer of langs de buitenzijde van de woning.
Net als een gewone kelder biedt de kruipkelder een handige oplossing voor het verbergen van de nutsvoorzieningen, maar de kruipkelder is een goedkopere optie.
De kruipkelder deelt de voornaamste nadelen van de gewone kelder, zoals het risico op vochtproblemen, de moeizame verluchting en de afwezigheid van daglicht. Bovendien is een kruipkelder een stuk kleiner dan een gewone kelder en dus minder aangenaam om in te werken. Ook de ingang, langs de vloer of de buitenzijde van de woning, is niet bijzonder handig.
Bouwen op volle grond
Bouwen op volle grond is uiteraard de goedkoopste optie. Een woning zonder kelder ondervindt gewoonlijk ook minder problemen op het gebied van wateroverlast.
Toch zijn aan bouwen op volle grond ook een aantal nadelen verbonden. Zo vergt het voorbereidende bepalen van de afvoerleidingen veel werk en zijn de nutsleidingen na de bouw niet meer bereikbaar.