Hoe een kelder waterdicht maken
Vocht in de kelder is een veelvoorkomend probleem. Wie in een nieuwbouwwoning woont, zal hier niet meteen mee te kampen hebben, aangezien nieuwe kelders gebouwd worden met het oog op een eventuele extra leefruimte. Vroeger werden kelders echter enkel gebruikt als opslagplaats van voedingsmiddelen, drank en dergelijke, en in dat geval is een beetje vocht geen probleem. Nu mensen hun bestaande kelder steeds vaker als extra leefruimte willen inrichten, is het kleinste vochtprobleem er eentje te veel.
Oorzaken
Vocht in de kelder kan veroorzaakt worden door een lek in een leiding, een slechte ventilatie of opstijgend vocht, maar de meeste vochtproblemen zijn het gevolg van een te hoge grondwaterstand of sijpelwater dat na een regenbui via de gevelstenen haar weg naar binnen vindt.
Oplossingen
Een eerste stap in de goede richting is een juiste diagnose van het vochtprobleem. Wanneer je weet waar het probleem zich situeert en wat de oorzaken zijn, is al veel gedaan. Laat best een vochtspecialist komen, die snel en adequaat kan vaststellen wat er aan de hand is en welke oplossing voor jou de beste is.
Waterdichting langs de buitenzijde is op zich wel mogelijk, maar doordat dit echte verbouwingswerken met zich meebrengt, is het prijskaartje veel hoger. Daarom wordt in de meeste gevallen een behandeling langs de binnenzijde aangeraden. Hierbij moet je wel rekening houden met het feit dat je geen meubels vlak tegen de muur kunt zetten, en dat je best geen schroeven en dergelijke in de muur draait.
Hoe ga je nu te werk?
Als je de klus zelf wilt klaren, houd er dan rekening mee dat je niet met de meest goedkope producten werkt. Informeer je dus eerst goed en ga nauwkeurig te werk.
Begin met alle scheuren en gaten in de muur te dichten met bijvoorbeeld een waterdichte mortel. Vergeet niet dat dit opvulmiddel bij het drogen nog krimpt en dat je best twee tot drie verschillende lagen aanbrengt.
Nu kan je de pleister aanbrengen met een brede kwast. Maak het oppervlak eerst vuil- en vetvrij met water, zeep en een spons. Breng dan secuur maar royaal de pleister op de muren en de voeg met de vloer aan, en volg hierbij de specifieke aanwijzingen op de verpakking. Waarschijnlijk zijn een tweede of zelfs derde laag nodig, maar de winkelbediende of gebruiksaanwijzing zal je dit zeker weten te vertellen.
Wanneer opstijgend vocht de oorzaak is, kan je de muren ook laten injecteren met vochtwerende producten.
De keldervloer mag zeker niet vergeten worden. Ook hier kan je best advies vragen aan een expert welke producten je het best gebruikt om de vloer te behandelen. Ze zullen je andere producten aanraden, afhankelijk van de oorzaken van het vochtprobleem.
Het prijskaartje
De meeste gemeenten keren premies uit om kelders waterdicht te maken. Informeer je in jouw gemeente of jou een premie toekomt.