Betonkelders

Wanneer je voor een kelder kiest bij het plannen van een nieuwbouwwoning, moet je de verschillende bouwmethodes tegen elkaar afwegen alvorens een beslissing te nemen. Zo kan je kiezen voor de traditionele gemetselde kelder, een kelder die bestaat uit geprefabriceerde wanden of in geval van een kleine kelder kan je deze volledig geprefabriceerd op de werf laten leveren. Je kan echter ook opteren voor een gegoten betonkelder. Hieronder staat kort opgelijst in welke situatie je het best voor deze laatste mogelijkheid kiest en welke voordelen zo’n betonkelder biedt.

Voordelen

Een gegoten betonkelder is een goede keuze wanneer je in een regio met een hoge grondwaterstand woont. Waterdichtheid wordt op deze manier namelijk het best gewaarborgd, in tegenstelling tot de traditionele gemetselde kelder. Zo zul je ook nooit last hebben van sijpelwater, wat bij metselwerk na verloop van tijd wel vaak het geval is. Er komen dus achteraf geen extra kosten bij voor waterdichting.

Daarnaast is een betonkelder aan te raden in streken met een minder draagkrachtige bodem. Het is meteen een goede fundering en biedt een hoge stabiliteit.

Omdat er gebruik gemaakt wordt van gewapend beton, zijn de wanden veel sterker dan gemetselde muren.

Op het eerste zicht lijkt deze bouwmethode duurder dan een gemetselde kelder, en dat is het ook. Maar tellen we er alle bijkomende kosten bij, die wel komen kijken bij metselwerk, zoals het waterdicht maken, de isolatie en de afwerking, dan zal de uiteindelijke kostprijs niet veel verschillen. Bij een betonkelder heeft namelijk gladde wanden, wat tijd en kosten bespaart bij de afwerking. Wie een grote oppervlakte wil onderkelderen, heeft zeker baat bij het kiezen voor een betonkelder, omdat er wordt uitgegaan van een vaste beginprijs door een aantal vaste kosten.

Daarbij wordt het ter plekke gegoten, wat risicovol transport overbodig maakt.

Werkwijze

Een betonkelder wordt ter plekke op de werf gegoten. Om te beginnen wordt er een bekistingsysteem voor de vloer geplaatst, en wordt deze bedekt met pvc-folie. Vervolgens worden bewapeningsnetten (die voor stabiliteit zorgen) verspreid en de waterkeringplaat of kimplaat geplaatst. Nu kan de vloerplaat gegoten worden. Wanneer de vloer droog is, worden de bekisting en bewapeningsnetten voor de wanden geplaatst. Hierna kan het beton in de bekisting gestort worden en wordt het beton uitgehard. Wanneer de bekisting weggenomen is, kan je ervoor kiezen om de vloer de te polieren, zodat je een mooie gladgestreken vloer hebt.