Richtlijnen bij de keuze van een kelder

Wie een kelder aanlegt, kan kiezen uit verschillende types. De bekendste soorten kelders zijn gemetselde kelders, kelders in gewapend beton en prefab betonkelders. Elk type heeft voordelen en nadelen. Bij je uiteindelijke beslissing moet je rekening houden met de aard van je bouwgrond en met je budget.

Gemetselde kelders

Kelders in metselwerk kan je uitvoeren in kalkzandsteenblokken of holle betonblokken, maar je kan ook kiezen voor volle steen.

Kalkzandsteenblokken en holle betonblokken

Kelders in kalkzandsteenblokken en holle betonblokken zijn relatief goedkoop en geschikt om zelf op te bouwen, op voorwaarde dat je goed geïnformeerd bent over de te volgen werkwijze.

Het gebruik van kalkzandsteen of holle betonblokken verhoogt wel het risico op waterproblemen. Bij een hoog grondwaterpeil is deze methode sterk af te raden. Bovendien zal je in elk geval grote inspanningen moeten leveren om je kelder waterdicht te maken en hierbij kunnen de kosten hoog oplopen.

Men raadt aan om een drainage uit te voeren rondom de kelder en om de buitenzijde te koolteren. Laat dergelijke klussen wel over aan een gespecialiseerd bedrijf. Aan de binnenzijde van de muren is een waterdichting zinloos omdat de muur al veel water opgenomen heeft.

Volle steen

Bij metselwerk in volle steen is je kelder gewoonlijk beschermd tegen water. Wel is het nodig om de buitenzijde te koolteren en een waterafstotende cementering aan te brengen. Als je samenwerkt met een goede aannemer, kan je ervan uitgaan dat je kelder prima waterdicht zal zijn.

Helaas is deze methode ook relatief duur en moeilijker uit te werken. Bovendien is het materiaal zwaarder.

Kelders in gewapend beton

Kelders in gewapend beton zijn geschikt voor percelen die lijden onder grondwater en een minder goede bodem. Deze optie is het meest geschikt voor grote kelders omdat de prijs per vierkante meter afneemt naarmate de oppervlakte vergroot.

Bij deze methode stort men het gewapend beton in de bekisting, die fungeert als een soort mal. Zowel beton met staalwapening als beton met vezelwapening zijn bruikbaar. Beide materialen hebben ongeveer een gelijke verhouding tussen prijs en kwaliteit, maar vezelwapening biedt voordelen op het gebied van waterdichtheid en bescherming tegen krimpen.

Kelders in gewapend beton zijn doorgaans stevig en duurzaam met mooie gladde en waterdichte muren. Ook verloopt de aanleg vrij snel en gemakkelijk.

Let wel op dat je de werken laat uitvoeren door een ervaren en betrouwbaar bedrijf. Het is niet mogelijk om dit type kelder zelf aan te leggen.

Prefab betonkelder

Prefab betonkelders zijn geprefabriceerde kelders die men in de voorziene ruimte plaatst met behulp van een kraan. Deze methode gebruikt men voor kleine kelders, die niet geschikt zijn als fundering. Prefab betonkelders kan men snel aanleggen en kunnen bogen op een aantrekkelijke prijs-kwaliteitsverhouding, maar informeer wel steeds naar een attest van waterdichtheid.