Welke dakgoot kiezen?

Er bestaan dakgoten in de volgende stoffen:

  • Zink
  • Kunststof. Deze zijn het goedkoopst.
  • Koper
  • Aluminium
  • Verzinkt- en roestvrij staal
  • Polyester
  • Lood
  • Gietijzer

Goten in metaal zijn algemeen gesproken steviger. Bovendien kan je ze gemakkelijker laten herstellen in het geval van een lek. Bij pvc is dit anders: die moet je vaak helemaal vervangen.

Pvc

Goten in pvc zijn zeer licht. Ze zijn gemakkelijk in onderhoud en om te plaatsen. Goten uit pvc zijn vaak zeer goedkoop. Toch is het niet aangewezen een goedkope variant te kiezen. Die zijn immers niet zo goed bestendigd tegen temperatuursverschillen, waardoor ze gemakkelijker stuk gaan.

Doordat pvc-goten zo gemakkelijk zijn om te plaatsen, worden ze het meest verkocht. De goten moeten aan elkaar geklikt worden. Vaak moeten pvc-goten kwalitatief niet onderdoen voor andere goten. Bovendien zijn ze te vinden in verschillende kleuren, waardoor de goot bij het huis kan passen.

Aluminium

Goten uit aluminium zijn licht, maar niet gemakkelijk om te plaatsen. Bel dus een vakman die de klus kan klaren.

Koper

Koperen goten zijn gemakkelijk te plaatsen. Toch kiezen veel mensen niet voor koper, doordat deze een groene schijn krijgt na verloop van tijd.

Compositiemateriaal

Goten uit compositiemateriaal zijn vooral te vinden bij industriële gebouwen. Ze worden niet snel geplaatst in particuliere woningen.

Gecoat staal

Gecoat staal is een relatief nieuwe variant om stalen goten mee te bouwen. De afvoerbuizen worden gemaakt van staal dat verzinkt is. Dit zorgt ervoor dat de goten bestendigd zijn tegen mogelijke corrosie.

Bovendien zijn deze stalen goten afgewerkt met een primer en een pvc-laag, waardoor ook het uitzicht zeer mooi is. Je kan de dakgoten verkrijgen in de kleur die je zelf kiest. Zo kan je de dakgoot doen passen bij de rest van het huis.

Ook in het plaatsen is deze dakgoot zeer gebruiksvriendelijk. Vaak kan je het alleen, en hoef je niet de hulp van een vakman in te roepen. Het plaatsen gebeurt, net zoals de pvc-dakgoten, met een kliksysteem. Je moet dus niet solderen of lassen.

Door zijn gebruiksvriendelijkheid, zijn duurzaamheid en zijn esthetische aspect zijn deze dakgoten zeer populair.