Dakgoot reinigen

Waarom moet de dakgoot gereinigd worden?

Je kan best je dakgoot regelmatig reinigen zodat er geen grote problemen zich voordoen. Als de dakgoot verstopt is kan het regenwater niet goed afgevoerd worden. Dit zorgt voor lekken en andere problemen. Om dit te voorkomen, is het dus best regelmatig je dakgoot na te kijken en indien nodig te reinigen.

Wanneer moet de dakgoot gereinigd worden?

De dakgoot moet gereinigd worden zodra de dakgoot vervuild is. Een verstopte dakgoot is gemakkelijk te herkennen: als het water over de rand van de dakgoot loopt na een regenbui, geeft dit aan dat het water niet goed kan wegstromen en er dus een verstopping is in de dakgoot. Een ander teken van een verstopte dakgoot is als het water langs de buitenkant van de regenpijp stroomt. In deze gevallen moet je zo snel mogelijk de dakgoot reinigen, zodat er zich geen ergere problemen voordoen.

Welke problemen kunnen ontstaan?

De volgende problemen kunnen zich voordoen aan je dakgoot:

  • Een lek op het dak 
  • Water dat binnenstroomt langs de muren
  • Schimmels of andere ongewenste effecten op de muren
  • Hout dat gaat rotten door het teveel aan water
  • Plantengroei of mosgroei op de dakgoot of regenpijp

Om dit te voorkomen moet je jaarlijks de dakgoot reinigen. Controleer verder regelmatig de regenpijpen en de bevestiging van de dakgoten of regenpijpen. Na de winter of na een periode van slecht weer controleer je best opnieuw de regenpijp en dakgoot.

Hoe reinig je de dakgoot?

Voordat je de dakgoot gaat reinigen moet je er zeker van zijn dat de ladder veilig is. Gebruik dus een ladder die groot genoeg is. Je kan bij een plat dak of een geleidelijk aflopend dak ook rechtstreeks vanaf het dak werken. Pas in dat geval op dat het dak niet glad is. Gebruik ook zeker werkhandschoenen, zodat je geen wondjes krijgt door losslingerende schroeven of spijkers in de dakgoot. Indien gewenst kan je ook een veiligheidsbril of stofmasker dragen.

Het reinigen van de dakgoot bestaat uit twee delen:

  • Het losse materiaal wegscheppen. Gebruik hiervoor een klein tuinschepje zodat je al het vuil uit de dakgoot kunt scheppen. Doe dit best als het afval nog nat is, zo kan u het vuil gemakkelijker verzamelen.
  • Spoel de dakgoot na met water. Door de dakgoot nog na te spoelen kan je het overblijvende vuil nog wegspoelen. Gebruik hier, indien nodig, een schuurspons of staalborstel. Zo kan het hardnekkig vuil ook verwijderd worden.
Lees meer over: dak , dakgoot , dakgoten , regenpijp , reinigen , schoonmaken , vuil