Soorten dakgoten

Een dakgoot is noodzakelijk om het regenwater van het schuine dak een weg naar beneden te bieden. Sommige huizen hebben geen dakgoten, maar hebben grindstroken. Ook deze zorgen ervoor dat het water naar beneden stroomt. Grindstroken komen voornamelijk voor bij oude boerderijen.

Zowel dakgoten als grindstroken zorgen ervoor dat het water in het riool of regenput weg kan stromen. Dakgoten voorkomen dus wateroverlast in het huis.

Welke materialen kunnen gebruikt worden voor een dakgoot?

Dakgoten kunnen gemaakt worden van:

  • Pvc
  • Polyester
  • Aluminium
  • Koper
  • Zink

Pvc dakgoot

Een dakgoot gemaakt van pvc wordt zeer veel gebruikt. Toch zijn deze dakgoten niet van de sterkste. De verbindingen tussen twee dakgoten kunnen op lange duur lekken. Bovendien is het materiaal niet geschikt tegen temperaturen lager dan 5 graden Celsius. De modellen van pvc dakgoten zijn enkel halfrond of rechthoekig, waardoor ze mogelijks niet aan uw woning geplaatst kunnen worden.

Polyester dakgoot

Dakgoten van polyester worden vaak geplaatst aan moderne woningen. Er is geen kans op lekkage, aangezien de dakgoten uit één stuk gemaakt worden. Bovendien zorgt dit ervoor dat de dakgoten zo goed als nooit gekuist moeten worden. De dakgoten zijn verkrijgbaar in elke kleur, en kunnen dus perfect bij je huis passen. Niet enkel de kleur kan je kiezen, maar ook het model. Met andere woorden is de polyester dakgoot de perfecte dakgoot voor de veeleisende klant.

Zinken dakgoot

Traditioneel werd de dakgoot van zink gemaakt. Het is immers een zeer sterk materiaal, en verzekert een lange levensduur. De zinken dakgoot kan op twee manieren op de muur bevestigd worden:

  • Aan de hand van een houten omlijsting 
  • Rechtstreeks aan de muur, aan de hand van beugels

Aluminium dakgoot

Net zoals de polyester dakgoot is deze dakgoot ook geschikt voor een moderne woning. Deze dakgoten worden vervaardigd van gecoat aluminium, waardoor ze zeer licht zijn. Toch vermindert dit niet de kwaliteit van de dakgoot: aluminium dakgoten zijn corrosiebestendig en bovendien milieuvriendelijk.

Koperen dakgoot

Koperen dakgoten zijn doorgaans zeer duur. Niet enkel is de kostprijs hoog, bovendien is een reparatie moeilijk uit te voeren. Daardoor wordt vaak aangewezen een ander soort materiaal te kiezen, zodra de dakgoot stuk is.

Welke dakgoot kiezen?

Indien je niet zeker bent welke dakgoot het meest geschikt is voor uw woning, contacteer je best een loodgieter. Die kan je de plus- en minpunten van elke soort grondig toelichten en eventuele tips verschaffen.

Lees meer over: aluminium , dakgoot , dakgoten , dakgoten , koperen , polyester , pvc , zink