Onderhouden van dakgoot

Waarom is het nodig de dakgoot te onderhouden?

De dakgoot is een noodzakelijk onderdeel om het huis te beschermen tegen binnenkomend water. Het zorgt ervoor dat het water een weg naar beneden vindt, en dus niet in het huis terecht komt. Als je de dakgoot niet onderhoudt, kan het zijn dat de dakgoot niet meer naar behoren werkt. Doordat de dakgoot zo hoog hangt, en het dus moeilijk is om mogelijke opstoppingen te detecteren, is het aangewezen regelmatig de dakgoot na te kijken en te ontstoppen.

Gewoon onderhoud

In de herfst is het aangewezen de dakgoot goed in het oog te houden. Dat is immers de periode waarin de grootste kans bestaat dat bladeren de dakgoot verstoppen. Gebruik hiervoor:

  • Een ladder
  • Een emmertje om het vuil in op te vangen
  • Een schopje om het vuil te verzamelen
  • Een handborsteltje om het kleine vuil te verzamelen

Bovendien moet je ook de bevestigingshaken van de dakgoot nakijken. Kijk na of de schroeven geroest zijn, of moeten vervangen. Zoek ook mogelijke lekken of scheurtjes in de soldeernaden. Controleer zeer goed de verbindingsstukken. Vooral op die plaatsen kunnen barstjes ontstaan.

Een zinken dakgoot onderhouden

Bij een scheurtje in een zinken dakgoot moet je polyesterplamuur kopen. Aan de hand van de gebruiksaanwijzingen die aangegeven zijn op de verpakking kan je de gaatjes opstoppen. Zorg er vooral voor dat de dakgoot proper en droog is. Zo zal het product zich beter aanhechten.

Als de dakgoot nog in goede staat is, maar er enkele kleine probleempjes zich voordoen, kan je de dakgoot beschermen met een ‘zinkvernieuwer’.  Door deze aan te brengen kan de levensduur van de dakgoot verlengd worden. Voor je dit product aanbrengt is het best de gebruiksaanwijzingen grondig na te lezen.

Als de dakgoot te erg beschadigd is, is het aangewezen een nieuwe dakgoot te plaatsen. De kosten voor een nieuwe zinken dakgoot liggen vaak zeer hoog, waardoor meestal geopteerd wordt om een dakgoot uit pvc of polyester te plaatsen.

Een pvc dakgoot onderhouden

Het gevaar van een pvc dakgoot ligt voornamelijk in het broos worden van het materiaal. Dat kan ervoor zorgen dat het materiaal gemakkelijk breekt.

De meeste problemen met een pvc dakgoot doen zich voor in de verbindingsstukken. Controleer deze dus zeer goed bij het gewone onderhoud. Is de dakgoot beschadigd, dan kan je het kapotte gedeelte vervangen. 

Lees meer over: dak , dakgoot , dakgoten , onderhoud , onderhouden , pvc , vuil