Wat is een veranda?

Een veranda is een soort bijkomende kamer met veel lichtinval die je tegen je huis aan bouwt. Veranda’s zijn volledig afgesloten door glazen panelen binnen een omlijsting in horizontale en verticale profielen. In de winter en in de tussenseizoenen combineert een veranda het beste van binnen en buiten: je kan genieten van een weids uitzicht op je tuin terwijl je warm en behaaglijk binnen zit. Bovendien kan je de veranda aanpassen aan je eigen stijl dankzij een ruim aanbod aan materialen en decoratieve onderdelen.

Hoe ziet een veranda eruit?

Het klassieke verandamodel fungeert meestal als bijkomende zithoek. Dit type is gewoonlijk aangelegd tegen de muur van het huis en bereikbaar via een deur. De zogenaamde ‘woon- en leefveranda’ daarentegen vormt geen aparte ruimte. Tegenwoordig kiest men vaker voor deze variant, waarbij de woonkamer of de keuken overloopt in de veranda.

De inrichting van je veranda is afhankelijk van de functie die de ruimte uitoefent. Meestal is een veranda ingericht als zithoek of eetplaats, maar je kan een veranda evenzeer gebruiken als hobbyruimte of als serre.

Hoe kan je zelf je stempel drukken op het uitzicht van je veranda?

Een veranda kan je gemakkelijk aanpassen aan je eigen smaak:

  • Je kan het uitzicht van je veranda sober houden door je te beperken tot de basisonderdelen. Minimaal gebruik van profielen oogt strak en modern. 
  • Als je de voorkeur geeft aan een knussere sfeer, gebruik dan een groter aantal profielen in een warme kleur. 
  • Voor een nostalgisch voorkomen kan je kiezen uit een ruim aanbod aan ornamenten, zoals sierprofielen of decoratieve panelen.

Ook de dakbedekking heeft invloed op de uitstraling van je veranda: een zadeldak of koepel doet klassieker aan dan een plat dak.

Lees meer over: veranda , zithoek