Tips bij de aanleg van een veranda

De vaklieden hebben voldoende informatie namelijk nodig om je plannen zo goed mogelijk uit te voeren en om je te adviseren bij de keuze van de juiste ligging, vorm en voorzieningen voor de veranda.

Waar plaats je een veranda?

De zuid- of oostzijde van je huis krijgt de voorkeur voor de aanleg van een veranda. Een ruimte aan de oostkant van het huis warmt ’s ochtends snel op bij de eerste zonnestralen en de zuidelijke kant van de woning geniet het langst van de zon. Uiteraard is de noordzijde van het huis niet geschikt.

Als je de veranda wil aansluiten op je woonkamer of keuken, dan is de ligging vaak automatisch in orde. De meeste woonkamers zijn immers op het zuiden georiënteerd en veel keukens liggen aan de oostzijde van het huis.

Wens je een veranda op het terras, informeer dan bij een specialist naar de haalbaarheid van je plannen. Niet alle terrassen zijn geschikt voor een veranda.

Waar moet je op letten bij de plaatsing van je veranda?

Een geschikte ligging voor je veranda is uiterst belangrijk, maar er zijn nog meer aandachtspunten bij de aanleg:

  • Houd rekening met je budget. 
  • Laat je niet verrassen door bijkomende kosten voor de aanleg van de vloer en voor ventilatie, verwarming en zonwering.
  • Stem de vorm van je veranda af op de gewenste functie. Laat je hiervoor adviseren door de vaklieden met wie je samenwerkt.
  • Onthoud dat een ingewikkelde basisvorm je dwingt tot grotere uitgaven.
  • Informeer naar de benodigde vergunningen en verzekeringen.
  • Een zadel- of koepeldak is gunstiger dan een plat dak vanwege een kleiner risico op oververhitting en wateroverlast.
Lees meer over: aanleg , veranda