Een orangerie plaatsen

Een orangerie was oorspronkelijk een gebouw waar men ’s winters planten bewaarde die ’s zomers buiten stonden. Tegenwoordig heeft dit gebouw een andere invulling gekregen. Het creëren van een grotere leefruimte om zo meer te kunnen genieten van het huis en de tuin is zowat de voornaamste reden voor het bouwen van een orangerie.

Nieuwe behoeftes 

Vroeger had haast iedereen een veranda of aanbouw, maar in de jaren ’90 verminderde dit aantal plots. Een orangerie werd als ouderwets gezien en veel mensen zagen de voordelen van een veranda niet meer in. Nu begint de orangerie terug aan een opmars. Deze extra leefruimte wordt opnieuw trendy met alle moderne snufjes die bij deze tijd horen. 

Keuze genoeg 

Vroeger haakten mensen vaak af om een orangerie te bouwen omwille van het hellend dak. Daardoor waren de andere gevelhoogten van het huis buiten proportie omdat de structuur van de orangerie min of meer vaststond. Tegenwoordig worden er ook orangeries gebouwd met een plat dak waarin een glazen koepel wordt voorzien die zorgt voor de nodige natuurlijke lichtinval. Het grote voordeel hiervan is dat men heel wat verschillende ontwerpen kan maken. De afmetingen kunnen aangepast worden aan de wensen en noden van de klant. Zo wordt de orangerie toch iets persoonlijker. 

Een orangerie kan ook gebouwd worden uit verschillende materialen: aluminium, staal en hout. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen, dus wordt er vaak gekeken naar de materialen waaruit de rest van het huis vervaardigd is. Ook moet er rekening gehouden worden met de bouwstijl van de woning. Bij een landelijke woning past hout beter dan staal bijvoorbeeld.

Een orangerie is meer geworden dan gewoon maar een plaats om te relaxeren na het werk. Het is een heuse leefruimte geworden. Daarom is het ook belangrijk om na te denken over de belichting en het interieur, zodat je na zonsondergang ook nog kan genieten van een glaasje rode wijn of een lekkere maaltijd in deze open ruimte. 

Lees meer over: orangerie , veranda