Waar plaats je je veranda?

Droom je ervan het hele jaar door te kunnen genieten van de schoonheid van de natuur? Wil je ook in de winter graag de natuur in huis halen? Antwoordde je ‘ja’ op beide vragen? Dan is een veranda misschien wel iets voor jou! Maar welke plaats kies je best uit voor je veranda?

Locatie van de veranda

Wanneer we het woord ‘veranda’ horen, denken we meestal aan de klassieke glazen aanbouw op het gelijkvloers die grenst aan het huis en uitzicht geeft op de tuin. Toch zijn er tal van andere mogelijkheden voor het plaatsen van een veranda, die even mooi zijn. Zo hoeft een veranda niet altijd op het gelijkvloers te liggen, ook op een plat dak kan je een veranda bouwen. Ja, zelfs op een balkon kan je de sfeer van een veranda creëren.

De oriëntering

Een veranda kan je oriënteren in elke windrichting. Elke richting heeft dan ook zijn voor- en nadelen. We geven hiervan kort een overzicht:

  • Zuidkant: hier is de zon het hele jaar door het meest intensief. De warmte van de veranda kan zo naar de open woonruimte van het huis stromen. Wanneer je je veranda naar het zuiden oriënteert, is een degelijke beluchting en zonwering noodzakelijk.
  • Noordkant: een veranda aan de noordkant zorgt voor een klimaatbuffer tussen het binnen- en buitengedeelte. In de zomer is het aangenaam warm in de veranda, in de winter dien je de ruimte bij te verwarmen.
  • Westkant: aan deze kant gaat de zon onder, wat betekent dat je hier in de namiddag ook nog een zonnig plekje vindt. Voor planten is dit een ideale plaats, maar je moet hen wel tegen verbranding beschermen. 
  • Oostkant: dit is de ‘ontbijtkant’. ’s Ochtends is er reeds een aangename warmte aanwezig in de veranda. Wanneer je veranda naar het oosten georiënteerd is, heb je geen extra beluchting nodig omdat de zon hier nooit op zijn heetst aanwezig is.

Het hele jaar door genieten van je veranda

Dat kan, vermits je gebruik maakt van een aantal hulpmaatregelen. Een veranda klinkt dan wel heel aantrekkelijk, er komt ook heel wat bij kijken. Zorg er bij het ontwerpen van je veranda voor dat je heel goed nadenkt over een aantal belangrijke aspecten, zoals de beglazing, het beluchtingsysteem, de oriëntering,… . Zo weet je zeker dat je achteraf nog veel en lang plezier zal hebben aan je eigen, afgewerkte natuur-geniet-plekje!

Lees meer over: gelijkvloers , veranda