Voedselvergiftiging

Misselijkheid, braken, koorts, diarree, … al deze meer dan vervelende symptomen kan je krijgen door het eten van besmet of bedorven voedsel. Een voedselvergiftiging is geen pretje, maar in de meeste gevallen kan je niet veel meer doen dan wachten tot je lichaam de bacteriën kwijtraakt. In enkele andere gevallen kan het echter om iets meer ernstig gaan. Wanneer na 48 uur de symptomen niet minderen of heviger worden, kan je best een dokter zien.

Wat is voedselvergiftiging en wat zijn de symptomen?

Voedselvergiftiging is een ziekte die je kan krijgen via het eten van voedsel dat besmet is met ziektekiemen of dat bedorven is. De meest bekende soort wordt veroorzaakt door de salmonellabacterie, die voorkomt in vlees, eieren en melk.

De symptomen zijn diarree, misselijkheid, krampen, braken en koorts. Welke symptomen voorkomen en hoe zwaar ze zijn hangt af van de bacterie, de parasiet of het virus waarmee je besmet bent. In de lichtere gevallen van voedselvergiftiging gaan de symptomen na enkele dagen vanzelf weer weg, afhankelijk van hoe gezond en sterk je ervoor al was. 

Als de diarree en het braken echter blijven aanhouden, loop je het risico dat je dehydrateert. Is dit geval is het belangrijk dat je er een arts bijhaalt. De symptomen van dehydratatie of uitdroging zijn een droge mond, zich lichthoofdig voelen en het uitscheiden van slechts weinig en donkere urine. Vooral kinderen, ouderen en zwangere vrouwen moeten goed in de gaten gehouden worden, zeker bij tekenen van dehydratatie.  

Oorzaken voedselvergiftiging

Voedselvergiftiging wordt veroorzaakt door het eten van voedsel dat bedorven is of besmet met bacteriën, virussen of parasieten. Dat kan gebeuren door slechte hygiëne, bijvoorbeeld door het voedsel aan te raken met vuile handen. Voedsel te lang op een niet gekoelde plaats bewaren kan ertoe leiden dat het voedsel bederft. 

Je moet vooral voorzichtig zijn met vlees, kip, vis en eieren. Zeker de combinatie van rauw of niet doorbakken vlees, kip, vis en eieren met warm weer, kan nefaste gevolgen met zich meebrengen.

Behandeling voedselvergiftiging?

Meestal gaat een voedselvergiftiging na 2-3 dagen vanzelf over. Rusten en veel drinken is dan het enige dat je kan doen. Je kan het best zo snel je kan weer normaal gaan eten. Vermijd wel voedsel of dranken met teveel suiker. Medicijnen om diarree of braken tegen te gaan mag je altijd innemen wanneer dat nodig is. Probeer echter altijd zo lang mogelijk zonder medicatie een voedselvergiftiging door te komen.

Soms verdwijnen de symptomen echter niet na 2 dagen of verergeren ze zelfs. In dat geval moet je zonder twijfel een dokter contacteren.

Hoe kan je nu een voedselvergiftiging voorkomen? De volgende tips zullen allicht bekend in de oren klinken: was je handen en hou je bestek en servies proper, zorg ervoor dat eieren, kip, vlees of vis gekookt zijn, koel je voedsel en laat het niet op een warme plaats staan en scheid dingen als rauw vlees van de rest van je etenswaren.