Symptomen voedselvergiftiging
Een voedselvergiftiging is een ziekte die je kan krijgen door het eten van voedsel dat bedorven is of besmet met bacteriën, virussen of parasieten. In veel gevallen gaat een voedselvergiftiging vanzelf na 2-3 dagen over. Als het langer aanhoudt of de symptomen verergeren, is het aan te raden om er een dokter bij te halen.
De symptomen van een voedselvergiftiging zijn uitermate vervelend, en dat is nog zacht uitgedrukt. Daarom kan je het beter voorkomen dan genezen.
Maar even belangrijk is het leren herkennen van een voedselvergiftiging. Daarom is het overzicht van de symptomen hieronder meer dan nuttig.
Algemene symptomen
De incubatieperiode, dit wil zeggen de tijd tussen het eten van besmet voedsel en het ziek worden, kan variëren van een dag tot 90 dagen. Meestal zal je na één tot drie dagen al symptomen vertonen. De meest voorkomende zijn:
Andere symptomen die je kan krijgen als gevolg van een voedselvergiftiging zijn:
Wanneer moet je medische hulp inroepen?
Als je bovenstaande symptomen hebt, en deze worden na 48 uur niet erger, is het niet nodig dat je een dokter raadpleegt. Wanneer de symptomen na twee dagen echter niet verminderen of zelfs verergeren, en bij de volgende symptomen kan je beter wel medische hulp inroepen:
- wanneer je geen vloeistoffen kan binnenhouden (zo kan je sneller dehydrateren)
- bloed in je braaksel
- bloed in je stoelgang
- epileptische aanvallen
- een gevoel van verwarring of andere mentale veranderingen
- een dubbel of troebel zicht