Oorzaken voedselvergiftiging

Een voedselvergiftiging is een ziekte die je krijgt door de consumptie van bedorven voedsel voedsel besmet met bacteriën, virussen of parasieten. De symptomen die het vaakst voorkomen zijn diarree, misselijkheid, krampen, braken en koorts. Maar wat zijn juist de oorzaken van een voedselvergiftiging?

Besmetting

Je kan een voedselvergiftiging oplopen na het eten van besmet voedsel. Voedsel kan besmet worden tijdens het productieproces, het transport, de bewaring en zelfs tijdens het koken. Je kan een voedselvergiftiging opdoen wanneer:

je voedsel niet lang genoeg of op de juiste temperatuur kookt.
je voedsel niet koel bewaart.
jijzelf of anderen het etenswaar aanraken zonder de handen te wassen. Je weet ook niet wie er voor jou het voedsel heeft aangeraakt, dus was je fruit en groenten voor je het opeet of klaarmaakt.
je voedsel eet waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is.

Kruisbesmetting

Een belangrijke oorzaak van voedselvergiftiging is kruisbesmetting, iets wat meestal over het hoofd gezien wordt. Kruisbesmetting komt voor wanneer bacteriën zich verspreiden tussen het voedsel, het materiaal en de werkplaats. Als je bijvoorbeeld eerst een rauwe kipfilet in stukjes gesneden hebt op een snijplank, is het belangrijk dat je die al schoonmaakt voordat je er groenten op snijdt. 
Kruisbesmetting kan ook voorkomen wanneer je onvoorzichtig bent met het inruimen van je koelkast. Zo moet rauw vlees altijd goed verpakt en gescheiden liggen van de rest van de etenswaren. 

Bronnen van besmetting

Bacteriën:

De meeste soorten van voedselvergiftiging worden veroorzaakt door bacteriën. Hieronder worden enkele soorten kort besproken.
  • Campylobacter
    Dit is de meest voorkomende bacterie die voedselvergiftiging veroorzaakt. Ze wordt gevonden in vooral rauw vlees, pluimvee, ongepasteuriseerde melk en vervuild water.
  • Salmonella
    Ook de salmonellabacterie wordt doorgegeven via rauw vlees, pluimvee en ongepasteuriseerde melk. Eieren staan ook bekend als drager van deze bacterie.
  • Listeria
    De Listeriabacterie komt voor in gekoelde kant-en-klare gerechten, zoals sandwiches of opwarmmaaltijden. Ook met gerookte zalm, zachte kazen of paté kan je beter voorzichtig zijn.
  • Escherichia coli
    Deze bacterie, kortweg E. Coli, komt voor in het spijsverteringskanaal van mensen en dieren. De meeste sporen die in ons voedsel terechtkomen zijn ongevaarlijk, maar de vorm die E. Coli 0157 genoemd wordt, kan een zware voedselvergiftiging veroorzaken. Die kan je krijgen door het eten van vlees dat niet doorbakken is of het drinken van ongepasteuriseerde melk.

Virussen:

Er zijn twee soorten van virale voedselvergiftiging. De vorm die Rotavirus heet, komt vooral bij kinderen voor. Volwassenen worden er immuun tegen. Het Norovirus kan mensen van elke leeftijd treffen. Een virale voedselvergiftiging komt meestal voor wanneer je naar het toilet gaat, je handen niet wast en dan gaat eten.

Parasieten:

Voedselvergiftiging veroorzaakt door parasieten is vrij zeldzaam in België en de rest van de ontwikkelde wereld. Deze vorm komt vooral in ontwikkelingslanden voor. Toxoplasmose is de meest voorkomende vorm van voedselvergiftiging hier. Wanneer de uitwerpselen van dieren, vooral katten, in je etenswaar of in het water terechtkomen en dit wordt vervolgens niet voldoende gekookt, kan je erg ziek worden. Als je huisdieren hebt, kan je dus beter zo hygiënisch mogelijk zijn en je huis en kattenbak goed schoon houden.

Vergiftiging:

Vette vis kan besmet zijn met het giftige Polychloorbifenyl, maar het gaat hier om een klein risico. Vooral voor baby’s is dit echt gevaarlijk. Zwangere vrouwen en vrouwen die nog kinderen willen krijgen, kunnen best niet vaker dan twee maal per week vette vis eten om de risico’s in te perken.