Oorzaken voedselvergiftiging
Een voedselvergiftiging is een ziekte die je krijgt door de consumptie van bedorven voedsel voedsel besmet met bacteriën, virussen of parasieten. De symptomen die het vaakst voorkomen zijn diarree, misselijkheid, krampen, braken en koorts. Maar wat zijn juist de oorzaken van een voedselvergiftiging?
Besmetting
Je kan een voedselvergiftiging oplopen na het eten van besmet voedsel. Voedsel kan besmet worden tijdens het productieproces, het transport, de bewaring en zelfs tijdens het koken. Je kan een voedselvergiftiging opdoen wanneer:
je voedsel niet lang genoeg of op de juiste temperatuur kookt.
je voedsel niet koel bewaart.
jijzelf of anderen het etenswaar aanraken zonder de handen te wassen. Je weet ook niet wie er voor jou het voedsel heeft aangeraakt, dus was je fruit en groenten voor je het opeet of klaarmaakt.
je voedsel eet waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is.
Kruisbesmetting
Een belangrijke oorzaak van voedselvergiftiging is kruisbesmetting, iets wat meestal over het hoofd gezien wordt. Kruisbesmetting komt voor wanneer bacteriën zich verspreiden tussen het voedsel, het materiaal en de werkplaats. Als je bijvoorbeeld eerst een rauwe kipfilet in stukjes gesneden hebt op een snijplank, is het belangrijk dat je die al schoonmaakt voordat je er groenten op snijdt.Kruisbesmetting kan ook voorkomen wanneer je onvoorzichtig bent met het inruimen van je koelkast. Zo moet rauw vlees altijd goed verpakt en gescheiden liggen van de rest van de etenswaren.
Bronnen van besmetting
Bacteriën:
De meeste soorten van voedselvergiftiging worden veroorzaakt door bacteriën. Hieronder worden enkele soorten kort besproken.- Campylobacter
Dit is de meest voorkomende bacterie die voedselvergiftiging veroorzaakt. Ze wordt gevonden in vooral rauw vlees, pluimvee, ongepasteuriseerde melk en vervuild water. - Salmonella
Ook de salmonellabacterie wordt doorgegeven via rauw vlees, pluimvee en ongepasteuriseerde melk. Eieren staan ook bekend als drager van deze bacterie. - Listeria
De Listeriabacterie komt voor in gekoelde kant-en-klare gerechten, zoals sandwiches of opwarmmaaltijden. Ook met gerookte zalm, zachte kazen of paté kan je beter voorzichtig zijn. - Escherichia coli
Deze bacterie, kortweg E. Coli, komt voor in het spijsverteringskanaal van mensen en dieren. De meeste sporen die in ons voedsel terechtkomen zijn ongevaarlijk, maar de vorm die E. Coli 0157 genoemd wordt, kan een zware voedselvergiftiging veroorzaken. Die kan je krijgen door het eten van vlees dat niet doorbakken is of het drinken van ongepasteuriseerde melk.