Behandeling voedselvergiftiging
Een voedselvergiftiging is een ziekte die je kan krijgen door het eten van voedsel dat bedorven is of besmet met ziektekiemen. De belangrijkste symptomen zijn diarree, misselijkheid, krampen, braken en koorts. Als behandeling van een voedselvergiftiging kan je eerst jezelf thuis verzorgen en als het niet overgaat naar een dokter gaan.
Hoe een voedselvergiftiging zelf verzorgen?
De meeste vormen van voedselvergiftiging gaan over na een dag of twee. Je hoeft er meestal dan ook niet meteen een arts bij te halen. Voldoende rust en drinken is het belangrijkste om te doen. De volgende tips kunnen je al een eind verder helpen:
- Drink voldoende water. Thee of lichte groentesoepen kunnen ook geen kwaad.
- Vermijd in alle geval alcohol, cafeïne en suiker. Dat kan de diarree zelfs verergeren.
- Vermijd vast voedsel zolang je je misselijk voelt of moet braken.
- Als de misselijkheid voorbij is, kan je beginnen met iets te eten dat licht is voor de maag. Rijst, brood, aardappelen, kip en dergelijke kunnen je helpen om je normaal eetritme weer te vinden. Melk drinken is gewoonlijk geen enkel probleem, hoewel sommigen geen melk verdragen wegens lactose-intolerantie.
Medische verzorging
Medicatie om diarree of braken tegen te gaan, is over het algemeen veilig en enigszins vrij te gebruiken. Het wordt wel afgeraden om zulke medicijnen aan kinderen te geven. Hoe dan ook kan je best zo lang mogelijk wachten met het innemen van pilletjes. Als de misselijkheid, het braken of de diarree je te veel worden, kan je beter eerst een dokter raadplegen alvorens zomaar medicatie in te nemen.
Waar het eigenlijk om gaat, is je lichaam te rehydrateren. Als de symptomen niet minder worden na enkele dagen of erger worden, kan je het best een dokter raadplegen. Die zal je de nodige medicatie voorschrijven of in extreme gevallen naar het ziekenhuis doorverwijzen. Dat ligt aan de graad van dehydratatie en of je vloeistoffen kan innemen zonder over te geven. Vooral kinderen moeten in het oog gehouden worden.
Antibiotica worden in het geval van een voedselvergiftiging niet toegediend. Een heel specifieke behandeling van voedselvergiftiging is het leegpompen van de maag, maar dit komt enkel voor in extreme gevallen, bijvoorbeeld na het eten van giftige paddenstoelen.