Vochtige kelder

Er zijn heel wat kelders die te kampen hebben met een vochtprobleem. De ernst ervan kan wel sterk verschillen. Sommige kelders hebben alleen vochtplekken op de muren, maar bij andere is het vocht een plas. In het ergste geval staat de vloer zelfs onder water. Hoe kun je ervoor zorgen dat het niet zover komt? 

Oorzaken

De oorzaken van een teveel aan vocht in de kelder kunnen van verschillende oorsprong zijn: bouwvocht, slechte binnen- of buitenbekuiping, lekken in afvoeren, problemen met de leidingen of rioleringen, hoog waterpeil van de ligging van de woning, een overstroming… Zoals je merkt, kun je er zelf niet altijd veel aan doen. Voordat je een stuk grond koopt, is het daarom goed om voldoende na te gaan over de ligging van het perceel. 

Oplossingen 

Om een goede oplossing te vinden, is het belangrijk om rekening te houden met zaken zoals: het materiaal waaruit de kelder gebouwd is, de bereikbaarheid van de kelder, de functie van de kelder… Zorg in elk geval voor een goede binnenbekuiping. Deze houdt het overtollige vocht tegen. Tegenwoordig bestaan er ook uitstekende vochtwerende producten die een soort van laag leggen op het metselwerk van de kelder. Belangrijk om te onthouden is dat je eerst de oorzaak van het vochtprobleem moet zoeken alvorens te beginnen met het waterdicht maken van de ruimte.

Tips

Dicht zeker en vast alle waterlekken in de kelder. Dit lijkt logisch, maar toch vergeten veel mensen dit. Elke plaats waar je water ziet binnen sijpelen of elke leiding langs waar je water ziet binnen lopen, moeten afgedekt worden. Ga zeker ook op zoek naar vocht aan de buitenkant van het huis, dicht bij de fundamenten. Het vocht moet van ergens komen en vaak is dat van buiten. Behandel de keldermuren en – deuren met een vochtafwerend middel. Ook al doe je veel moeite, een kelder zal vaak een vochtige plaats blijven. Daarom kun je een vochtvreter plaatsen. Dit toestel haalt een bepaalde hoeveelheid vocht uit de lucht waardoor de kans op vochtproblemen aanzienlijk vermindert. 

Lees meer over: kelder , kelders , vocht , vochtprobleem , water