Vloerverwarming

Wat is vloerverwarming?

Vloerverwarming is een systeem dat ervoor zorgt dat de vloer verwarmd wordt. Dit voelt heel aangenaam aan.

Toch zijn er zowel voor- als nadelen gebonden aan een vloerverwarming. Deze worden hieronder besproken.

De voordelen van vloerverwarming

De vloerverwarming is niet zichtbaar. Onder de vloer wordt de verwarming geplaatst. Dit oogt dus zeer mooi. Bovendien zal de warmte gelijk verdeeld worden, doordat het oppervlakte van de verwarming zeer groot is.

Een vloerverwarming geeft stralingswarmte af. Dit zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid perfect blijft in de kamer. Het voorkomt luchtcirculatie in de kamer, en er gaat dus minder warmte verloren.

Ook qua onderhoud is een vloerverwarming zeer gemakkelijk: er komt zo goed als geen stof vrij.

In de warme zomermaanden kan je, indien je dat wenst, ook de vloer kouder maken. Zo kan je je kamer in feite doen afkoelen door middel van de vloerverwarming. Je kan je vloerverwarming ook aansluiten aan zonne-energie of een warmtepomp.

De nadelen van vloerverwarming

Helaas zijn er ook een boel nadelen verbonden aan vloerverwarming. Het is immers zeer moeilijk om in bestaande woningen nog een vloerverwarming te installeren. De vloer moet uitgebroken worden, en soms is de dikte van de vloer niet goed. De installatie is dan in de meeste gevallen dus ook vrij duur.

Ook het systeem is duur in aankoop en verbruik. De verwarming is traag en het duurt lang voordat er degelijk verwarmd wordt met vloerverwarming.

Niet elke vloerbedekking is mogelijk bij vloerverwarming. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om een vast tapijt te hebben of een isolerende vloer te plaatsen.

In veel gevallen is vloerverwarming niet genoeg, en moet nog een extra radiator in de kamer geïnstalleerd worden. Dit is vaak omslachtig en brengt een hoop problemen met de leidingen met zich mee.

Lees meer over: verwarmen , verwarming , vloer , vloerverwarming , warmte