Centrale verwarming

Wat is de centrale verwarming?

De centrale verwarming bestaat uit de volgende elementen:

  • Een ketel, die bestaat uit een brander en een boiler. Deze warmt het water op.
  • De leidingen, die het water leiden naar de warmtelichamen.
  • De waterlichamen, die de warmte afgeven, zodat de lucht opgewarmd wordt.
  • De regelapparatuur. Zo kan de warmte ook handmatig geregeld worden. 

De verschillende soorten verwarmingsketels

Er zijn drie soorten verwarmingsketels:


De klassieke verwarmingsketel warmt het water op aan de hand van een klassieke verbranding. Deze ketel is zeer goedkoop, maar heeft een laag rendement.

De verwarmingsketel met een lage temperatuur. Zo wordt het water veel minder warm opgewarmd maar wordt toch een hoog rendement verzekerd. De ketel verwarmt aan de hand van verbranding, maar gebruikt ook warmterecuperatie van de verbrandingsgassen.

Tot slot is er de condensatieketel. Hierbij wordt ook verbrand om warmte te bekomen, maar wordt de waterdamp die daaruit voortkomt ook gebruikt. Deze ketel wordt steeds populairder.

De formaten van verwarmingsketels

Er zijn twee formaten van verwarmingsketels:
  • De vloerketels. Deze kan je gemakkelijk plaatsen in een hoekje van de kelder of de garage.
  • De wandketels. Deze ketels moeten, zoals de naam het aangeeft, tegen de wand geplaatst worden. Deze kunnen op zolder geplaatst worden.

De verschillende soorten brandstoffen

Aardgas is het goedkoopst om te installeren. Je hebt geen opslagtank nodig en bespaart dus op ruimte. Stookolie daarentegen is een stuk duurder, en je moet een opslagruimte voorzien. Beide zijn eindige brandstoffen en dus niet zo interessant.

De elektrische verwarming is ecologisch gezien het interessantst. De installatie is ook goedkoop, je hebt geen ketel nodig, en moet geen extra ruimte voorzien. Het grote nadeel is dat deze manier van opwarmen vrij duur is in verbruik.