Kachels

De types kachels

De open haard is de meest gekende en oudste vorm van haard. Je hebt een grote variëteit van modellen. De open haard verbruikt echter veel, en heeft een laag rendement. Het geeft ook vrij veel vuil af, wat de open haard minder interessant maakt.

Een inbouwcassette is een haard die in de muur geïnstalleerd wordt. De warme lucht wordt weggeblazen aan de hand van een ventilator. In de inbouwcassette kan je hout, kolen en briketten branden.

Een interessante variant op de inbouwcassette is de liftdeurhaard. Hier kan je kiezen of je de deur open of dicht laat. In het eerste geval heb je hetzelfde effect als bij de open haard. Je kan echter enkel hout branden in de liftdeurhaard.

De voorzethaard is groter dan de vorige haarden, maar toch interessant omdat je zelf de mantel kan kiezen. Het wordt gemaakt van gietijzer of vuurvaste steen.

Tot slot is er ook nog de speksteenkachel en de tegelkachel. De naam geeft aan uit welk materiaal ze vervaardigd worden.

De verschillende soorten brandstof

Er zijn drie soorten brandstof voor de kachel:

  • Hout
  • Houtpellets, of samengesteld houtafval
  • Gas

Hoe kies je de juiste kachel?

Bij het kopen van een kachel moet je letten op de grootte en het design dat het beste past bij je huis. Bij de aankoop kan je nooit brandveilig genoeg zijn: let dus op de mogelijke gevaren in huis! Zorg er ook voor dat het toestel in geen geval oververhit kan geraken.

Kijk nog eens extra na of het verplichte CE-label ook op de kachel geplaatst is. Kijk ook na of het toestel en het rookkanaal goed verbonden zijn, en geen rook kan ontsnappen.

Voor verdere tips en informatie kan je best praten met een vakman. Deze kan waar nodig uitleg verschaffen.