Vleesvervangers
Vleesvervangers zijn producten die bedoeld zijn om de functie van vlees te vervangen, ze worden gemaakt om vegetariërs de kans te geven voldoende eiwitten op te nemen zonder vlees te moeten eten. Vleesvervangers worden gemaakt van plantaardig eiwit. Het woord ‘vleesvervanger’ is ontstaan vanuit een niet-vegetarisch standpunt, omdat het woord impliceert dat vlees nodig is voor een gevarieerde maaltijd.
Soorten
Er zijn veel soorten vleesvervangers op de markt, ze kunnen worden opgedeeld in producten op basis van soja-eiwit en producten op basis van gist- en schimmeleiwitten.
Producten op basis van soja-eiwit:
- Tempeh is koek van sojabonen, het is heel rijk aan vezels, calcium, B-vitamines, ijzer… Tempeh heeft een neutrale smaak en is dus gemakkelijk te verwerken in diverse gerechten.
- Tofoe is een eiwitrijk sojaproduct, gemaakt van gestremde sojamelk, het heeft een neutrale smaak. Tofoe neemt andere smaken gemakkelijk in zich op. Er bestaan verschillende soorten tofoe, zoals stevige tofoe, zachte tofoe, gemarineerde tofoe, gerookte tofoe…
- Sojavlees wordt gemaakt van gemalen sojabonen, dat sojameel wordt gemengd met granen, peulvruchten, zaden, noten… Qua textuur en smaak leunt sojavlees erg aan bij vlees.
Producten op basis van gist- en schimmeleiwitten
Gisten en schimmels (bijvoorbeeld paddenstoelen) zijn rijk aan eiwitten en dus perfecte vleesvervangers, ze zijn ook gemakkelijk te kweken. De meest bekende variant is quorn, dat zijn kleine eiwitblokjes geproduceerd door de schimmel Fusarium Venenatum.
Vlees kan ook vervangen worden door peulvruchten (bonen, erwten, linzen), noten, zaden, granen en veel soorten groenten. Deze producten zijn rijk aan eiwitten, ijzer, zink, vitamine B-12…
Voordelen
Vleesvervangers zijn weliswaar niet minder vet dan vlees, ze bevatten echter wel minder verzadigde vetten. Ze hebben ook een veel lager cholesterolgehalte en volledig plantaardige producten bevatten zelfs geen cholesterol. De voedingsvezels in vleesvervangers verlagen de kans op darmkanker en verbeteren de darmflora.
Een studie wijst uit dat de vleesvervangende industrie het milieu 20 keer minder belast dan de vleesindustrie. Op termijn kan veel energie worden bespaard door het eten van voedselvervangers.Een vleesvervanger is snel klaar en gemakkelijk te bereiden, bovendien geven vleesvervangers snel een verzadigd gevoel.
Nadelen
Vleesvervangers zijn even vet of zelfs vetter dan vlees, ze bevatten ook veel zout. Te veel zout doen het risico op hart- en vaatziekten stijgen.