Veganisme

Veganisme is een levenswijze waarbij je op geen enkele manier gebruik maakt van dieren of van producten die van dieren afkomstig zijn. Veganisten gebruiken geen producten die een dier op een of andere manier schade of leed toebrengen, ze zijn tegen de exploitatie van dieren. Ze gebruiken geen dierlijk voedsel, zoals vlees, vis, gevogelte, eieren, melk… en ook geen dierlijke materialen, zoals wol, leer, zijde, ivoor… Het is heel moeilijk om volledig veganistisch te leven, omdat bijna alles op de een of andere manier dierlijke materialen bevat, zo bevatten bijvoorbeeld veel kleurstoffen dierlijke producten. Veganisten streven ernaar om zo weinig mogelijk dierlijke producten te gebruiken.

Motieven

Veganisme gaat vrijwel altijd gepaard met ethiek, veganisten weigeren op geen enkele manier deel te nemen aan de exploitatie van dieren. Toch zijn er enkele motieven die kunnen leiden tot veganistische levensstijl zonder dat er ethiek mee gemoeid is.

Gezondheid: mensen die omwille van allergieën besluiten om veganistisch te eten, worden omwille van de afwezigheid van het ethisch aspect niet bij de veganisten gerekend. Toch bewijzen studies dat een veganistische voedingswijze gezonder is dan de traditionele voedingswijze.

Milieu: de ecologische voetafdruk van veganisten is 2 tot 20 keer kleiner dan die van niet-veganisten.

Religie: sommige religies gaan gepaard met een veganistische levenswijze, vooral het Jaïnisme gaat hierin ver.

Gezond

Een volledig plantaardig dieet is ongezond, omdat zulk een dieet te weinig vitamine B-12 oplevert. Er zijn echter tabletten op plantaardige basis die een geconcentreerde dosis vitamine B-12 bevatten. Als je het dieet met die tabletten aanvult is een veganistisch dieet heel gezond.

Varianten

  • Fruitariërs gaan een stap verder dan veganisten, zij eten geen delen van planten waarvoor die plant gedood moet worden.
  • Vegetariërs gaan niet zo ver als veganisten, zij zien alleen af van voedsel afkomstig van gedode dieren.
  • Freeganism is een Engelse term voor het niet eten van vlees, tenzij men er niet voor moet betalen en men dus de industrie niet steunt. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer de houdbaarheidsdatum is overschreden of dreigt te overschrijden.
  • Pescotariërs eten geen vlees, maar wel vis.
  • Pollotariërseten geen vlees, maar wel gevogelte.
  • Crudivorisme is een levensstijl waarbij men zo weinig mogelijk verwarmde producten eet. Het voedsel wordt niet gekookt, gestoomd, gebakken, gegrild, gefrituurd, gewokt…