Is een vegetarisch dieet gezond?

Mensen worden om verschillende redenen vegetariër. Zo kunnen ze omwille van medeleven met de dieren vlees afzweren. Een andere reden is religie, sommige religies bannen vlees of onderwerpen de consumptie ervan aan strikte regels (Islam, Jodendom, Hindoeïsme, Boeddhisme, Jaïnisme…). Ook uit solidariteit met de derdewereldlanden, die het met veel minder moeten stellen dan de westerse landen kunnen mensen beslissen om vegetariër te worden.

Gezond

Ook om gezondheidsredenen beslissen sommige mensen om vegetariër te worden. Studies tonen aan dat vegetariërs meer kans hebben op een lang leven en minder kans hebben op kanker, omdat een vegetarisch dieet veel minder vet en veel meer vezels bevat dan een op vlees gebaseerd dieet.

Vegetariërs lopen minder kan om nier- en galstenen te vormen of osteoporose te krijgen, omdat dierlijke producten verlies van kalk uit de botten in de hand werken. Cardiovasculaire aandoeningen komen veel minder voor bij vegetariërs door het lage cholesterolgehalte in vegetarische maaltijden.

De bloeddruk daalt drastisch wanneer men omschakelt van een op vlees gebaseerd dieet naar een vegetarisch dieet. Een dieet hoog aan complexe koolhydraten (koolhydraten die enkel in plantaardig voedsel voorkomen) en laag in vet is de beste methode om suikerziekte te temperen.

Evenwichtig

Om voldoende bouwstoffen op te nemen dient een vegetarisch dieet evenwichtig te zijn. Volgende voedselbestanddelen moeten aanwezig zijn:

  • Groenten en fruit
  • Ijzer en vitamine D peulvruchten, noten en zaden, sojabonen, linzen, sesamzaad…
  • Calcium: Zuivel- of sojaproducten, brocccoli, kolen…
  • Vitamine B-12: eieren, zuivelproducten, graan, sojadranken…
  • Eiwitten: eieren, zuivelproducten, bonen, erwten, zaden, tofu…
  • Zink: volkorenproducten, noten, tofu, bladgroenten (sla, spinazie, kool)
  • Omega 3, mensen die geen vis eten moeten ook hiervoor vervangproducten zoeken, bijvoorbeeld sojabonen, koolzaadolie, walnoten, pompoenzaad, tofu…

Een goed vegetarisch dieet moet heel goed gepland zijn. Vooraleer je van start gaat met een vegetarische levenswijze moet je je goed informeren en het is aan te raden je huisdokter te raadplegen in geval van twijfel.

Vermageren

Onderzoek wijst uit dat vegetariërs gemiddeld minder calorieën en minder vet opnemen dan niet-vegetariërs. In verhouding tot hun lengte wegen vegetariërs ook minder. Dat betekent niet dat vegetariërs niet dik kunnen worden, ook zij moeten opletten dat ze niet te veel vetrijke voeding opnemen.