Verschil tussen bloedgroep- en genotype-dieet

Het eerste dieet dat Peter d’Adamo uitwerkte was het bloedgroepdieet. In dit dieet stelde hij dat mensen met verschillende bloedgroepen andere diëten moesten volgen. De bloedgroepen zijn lang geleden ontstaan. Wij zouden volgens de theorie nog steeds moeten eten zoals onze voorvaders met dezelfde bloedgroep aten.

Mensen met bloedgroep O zouden bijvoorbeeld afstammen van jagers en vooral eiwitten (vlees en vis) moeten consumeren, mensen met bloedgroep A zouden afstammen van agrariërs en vooral koolhydraten (groente en fruit) moeten consumeren.

Het genotype-dieet bouwt verder op het bloedgroepdieet. In het genotype-dieet maakt d’Adamo het onderscheid tussen zes unieke genetische types: de jager, de leraar, de verzamelaar, de verkenner, de krijger en de nomade. Deze genotypen zouden elk een ander dieet moeten volgen om gezond te blijven, ziektes te voorkomen en gewicht te verliezen.

Deze genotypen zijn gebaseerd op de bloedgroep, de familiegeschiedenis en persoonlijke kenmerken. Door het genotype-dieet te volgen kun je je genetische toekomst manipuleren.