Verlaag je cholesterol met een aangepast dieet

Het cholesterolverlagend dieet is niet bedoeld om gewicht te verliezen maar wel om het cholesterolniveau in het bloed te verlagen. 

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een deel van ons lichaam. Voor 70% wordt het aangemaakt door de lever. 30% komt uit ons voedsel. Cholesterol lost niet op in bloed. Het wordt via partikels vervoerd. Deze partikels zijn LDL en HDL, of de slechte en de goede cholesterol. De verhouding tussen beide hoeveelheden is heel belangrijk. LDL voert de cholesterol via de bloedvaten naar ons weefsel. HDL voert cholesterol van de weefsels naar de lever. Als er te veel LDL is kan de cholesterol zich ophopen in de slagaders. Daardoor kunnen vernauwingen ontstaan en op die manier ook bloedklonters. 

Cholesterol is belangrijk en nodig, maar er moet een evenwicht zijn tussen de goede en de slechte cholesterol. Zo blijft er niet veel cholesterol in ons lichaam hangen. Het totaal gehalte aan cholesterol in je bloed moet minder dan 200 mg/dL zijn. 

Gevarieerd en evenwichtig

Een gevarieerde en evenwichtige voeding is zeer belangrijk. Er wordt aangeraden maximum 300 mg cholesterol per dag te consumeren. Cholesterol vinden we altijd in dierlijke producten en nooit in plantaardige producten. 

Alle producten zijn nodig om het cholesterolgehalte in evenwicht te houden. Oplosbare vezels doen het cholesterolgehalte verlagen. Deze vinden we vooral terug in groente en fruit. De onoplosbare vezels zijn ook nodig. Deze vinden we vooral in volkorenproducten. Wat vet betreft, is het iets ingewikkelder. Er bestaan drie soorten vet: onverzadigd vet, verzadigd vet en de zogenaamde ‘trans’ vetten. De verzadigde vetten en de ‘trans’ vetten zijn de ‘slechte’ vetten. Ze doen het LDL gehalte in het bloed stijgen. Onverzadigde vetten zijn de ‘goede’ vetten. Ze doen het cholesterolgehalte verlagen. Onverzadigde vetten vinden we terug in bijvoorbeeld olijfolie en visolie. 

Het is dus de bedoeling de verzadigde vetten te verminderen en de onverzadigde vetten en oplosbare vezels te verhogen.

Enkele tips

  • Eet veel fruit, groente en volkorenproducten. 
  • Kies voor magere zuivelproducten. Volle producten bevatten veel cholesterol. Eigeel kan bijvoorbeeld al tot 220 mg cholesterol bevatten. 
  • Kies mager vlees en vermijd ‘zichtbare’ vetten, want deze bevatten veel verzadigde vetzuren. 
  • Matig je alcoholgebruik. 

Wie een cholesterolverlagend dieet wil volgen doet er goed aan de etiketjes op voedingsproducten te lezen. Deze bevatten vaak belangrijke informatie in verband met vetgehaltes en cholesterolgehalte. 

Cholesterolverlagende diëten zijn heel gezond en zeer doeltreffend als het een echte manier van leven wordt. De hoeveelheden verzadigde vetten wordt verlaagd (om het LDL te verminderen) en onverzadigde vetten en oplosbare vezels opgedreven om het HDL gehalte te verhogen. Doordat de hoeveelheid vet verminderd wordt, kun je dus ook gewicht verliezen.