Medicijnen tegen hoge cholesterol

Ter behandeling van hoge cholesterol wordt in de eerste plaats geprobeerd de eet- en levensstijl aan te passen. Maar soms is het noodzakelijk aanvullend cholesterolverlagende medicijnen te nemen.

Statines

Statines of cholesterolsyntheseremmers zijn de meest voorgeschreven cholesterolverlagende medicijnen. Ze stimuleren de afbraak van cholesterol. Deze medicijnen blokkeren een stof die je lever nodig heeft om cholesterol te maken. Daardoor zal het cholesterolgehalte in je bloed langzaamaan minderen. Statines kunnen je lichaam er ook toe aanzetten de vetophopingen tegen de slagaderwanden opnieuw te absorberen. Mogelijke bijwerkingen zijn misselijkheid, een opgeblazen gevoel, moeilijke stoelgang, maagpijn, krampen en misselijkheid.

Galzuurbinders of harsen

Deze medicijnen binden zich in de darmen aan de galzuren die cholesterol bevatten. Vervolgens zal het lichaam zich via de ontlasting van galzuur ontdoen. Galzuurbinders zijn meestal verkrijgbaar in de vorm van poeders die je moet vermengen met water. Ze kennen over het algemeen meer bijwerkingen dan andere cholesterolverlagende medicijnen. Mogelijke bijwerkingen zijn winderigheid, misselijkheid, moeilijke stoelgang en een opgeblazen gevoel.

Fibraten

Fibraten verlagen het de hoeveelheid triglyceriden en verhogen de hoeveelheid HDL-cholesterol (‘goede’ cholesterol) in het lichaam. Bijwerkingen bestaan onder meer uit buikklachten.