Veilige tuinverlichting

Tuinverlichting is sfeervol, maar kan ook gevaarlijk zijn als je de veiligheidsvoorschriften niet respecteert. Zorg daarom voor materiaal dat geschikt is voor gebruik in de open lucht en vermijd beschadigingen door tuingereedschap en ongelukken met spelende kinderen.

Geschikt materiaal kiezen

Tuinverlichting moet altijd uitgevoerd zijn in veilig materiaal. 

  • Voor de lampen kan je kiezen uit laagspanningslampen op 12V of 24V gelijkspanning en lampen op 220V wisselspanning. Laagspanningslampen zijn veiliger en daarom een goede optie als er kinderen en huisdieren in de buurt zijn. Zorg dan wel voor armaturen die voorzien zijn van een transformator. Als je langere kabels gebruikt, kies dan voor lampen op 220V. Men raadt aan om dergelijke installaties aan te sluiten op een aparte verliesstroomschakelaar voor de veiligheid van kinderen.
  • Ook armaturen moeten geschikt zijn voor gebruik buitenshuis. Kies uitsluitend voor materialen die bestand zijn tegen water, roest en corrosie. Vergeet de schroefjes niet: roestvrije schroefjes maken het vervangen van lampen gemakkelijker. Tegenwoordig bestaan de meeste tuinverlichtingssets uit veilige materialen die bruikbaar zijn bij alle weersomstandigheden. 
  • Elektrisch materiaal is gemerkt met een code waaruit blijkt of toepassingen in de open lucht mogelijk zijn. Deze code bestaat uit de letters IP gevolgd door twee of drie cijfers, die informeren over de stofdichtheid, de vloeistofdichtheid en eventueel  over de slagvastheid. Voor buitenverlichting is IP 55 of hoger aanbevolen.

Beschadigingen vermijden

Schade aan je buitenverlichting kan je vermijden op drie manieren:

  • Wees voorzichtig bij klussen in de tuin zoals grasmaaien en snoeien. Zorg ervoor dat je precies weet waar de lampjes en kabels zich bevinden.
  • Het is aanbevolen om kabels en verlichting zo veel mogelijk buiten het bereik van kinderen te plaatsen zodat ze er niet over struikelen.
  • Volg de instructies van de fabrikant voor een veilige plaatsing van je tuinverlichting nauwgezet op. De nodige informatie vind je op de verpakking.