Soorten tuinverlichting

Wil je zowel overdag als ’s nachts van je tuin genieten? Hou je van de lange zomerse nachten of spelen in de sneeuw totdat je er bij neervalt? Dan is het cruciaal dat je tuin voldoende verlicht is. Tuinverlichting mag je dus zeker niet verwaarlozen! Je kan zelf je verlichting uitkiezen maar wil je het zeker spelen dan schakel je best een tuinarchitect of lichtadviseur in die je helpt bij het kiezen van de  geschikte verlichting en de installatie.

Functionele verlichting

Hiermee bedoelt men de lichten waarmee je de paden in de tuin, de trappen en de inkom verlicht. Het verbetert het zicht en verhoogt het veiligheidsgevoel.

Sfeerverlichting

Dit soort verlichting is minder nuttig maar het creëert een gezellige sfeer en geeft aan je tuin een mooi uitzicht. Hiervoor gebruik je best richtbare spots of grondspot. Richtbare spots zorgen er voor dat het licht niet te sterk is maar dat eerder bepaalde elementen in de tuin worden geaccentueerd. Zoals de naam al aangeeft bevinden grondspots zich volledig in de grond. Opnieuw kan je hiermee bepaalde planten of bloemen in je tuin in de verf zetten. De kostprijs ligt wel wat hoger.

Terrasverlichting

Terwijl men vroeger de voorkeur gaf aan grote lantaarns of spots kiest men nu eerder voor verlichting in de omgeving van het terras. Dit biedt twee grote voordelen: de lichtsterkte is zwakker en bijgevolg de sfeer aangenamer en je wordt niet meer gestoord door nachtinsecten die op de grote lantaarns afkomen.

Automatische verlichting

Om je veiligheidsgevoel te verhogen kan je lampen installeren die automatisch aanspringen als het donker wordt en weer afspringen in de ochtend. 

Daarnaast bestaat er ook verlichting die op een infraroodbewegingsmelder is aangesloten en reageert op beweging. Opnieuw verhoog je hiermee je veiligheidsgevoel aangezien het ongewenste personen afschrikt. Het is eveneens handig als je bijvoorbeeld even de afval wilt buiten zetten. Nadeel is echter dat ze ook aanspringen wanneer er dieren passeren. Je kan dit verhelpen door een betere maar duurdere sensor aan te schaffen. Deze sensors detecteren namelijk geen bewegingen van kleine volumes wat op termijn kosten uitspaart.