De aanleg van tuinverlichting

Geniet je graag ook na zonsondergang verder van een heerlijke zomeravond, kies dan voor licht op het terras en in de tuin. Naast gezelligheid biedt buitenverlichting ook meer veiligheid. Door de activatie van het licht bij de minste beweging, worden ongewenste personen afgeschrokken.

Op voorhand plannen

Tuinverlichting kan je onmogelijk improviseren. Elke tuin vraagt namelijk op andere plaatsen om aangepast licht. Basisverlichting op de oprit en aan de inkom is om praktische redenen erg belangrijk. Daarnaast is sfeerverlichting aangewezen op plaatsen waar je gezelligheid wil creëren. Accentverlichting vestigt de aandacht op bepaalde pronkstukken of interessante elementen in de tuin of op het terras.

Aanleg van tuinverlichting

Meestal wordt de aanleg van tuinverlichting reeds gepland bij de tuinaanleg. Bij dit proces kan een tuinarchitect ingeschakeld worden. Het is namelijk belangrijk dat de bekabeling van in het begin juist zit, zodat de tuin achteraf niet moet omgespit worden. Bij kleinere tuinen is de planning minder belangrijk en kan je vaak zelf een verlichtingsplan opstellen en uitvoeren. Het is wel belangrijk op voorhand aan de installateur te vragen een verliesstroomschakelaar, zekeringen en wachtbuizen te voorzien.

Draadloos

Draadloze sfeerverlichting kent de laatste jaren een sterke opkomst en een democratisering in prijs. Dankzij de ingebouwde zonnecellen die de batterijen opladen, zijn de lampen volledig autonoom en hebben ze geen elektriciteit nodig. De schemerdetector zorgt ervoor dat de leds bij duisternis worden geactiveerd. Het grote voordeel van verlichting zonder kabels is dat deze overal kan worden geplaatst, op voorwaarde dat er voldoende zon is. De lampen zijn ook makkelijk verplaatsbaar, vermits er geen rekening moet worden gehouden met kabels. Nadeel is dat vermits de lampen op zonne-energie werken, ze na een duistere herfstdag weinig of geen licht zullen geven.