Tuinverlichting

Iedereen die graag een verlichte tuin heeft, voor de functionaliteit of gewoon voor de gezelligheid, kan tuinverlichting installeren. Je kan hiermee zelf aan de slag gaan, of een beroep doen op een tuinarchitect of een lichtadviseur. 

Functionele verlichting

Functionele verlichting zorgt vooral voor de functionaliteit. Zo heb je ook ’s avonds voldoende verlichting om je veilig te voelen. 

Lage lantaarns 

Lage lantaarns hebben slechts een hoogte van 70 tot 120 cm. De lichtbundels die ze uitstralen zijn vaak naar beneden gericht.  

Wandarmaturen

Wandarmaturen zijn lampen die in de muur zitten. Hierbij is er het verschil tussen opbouw- of inbouwarmaturen.  Inbouwarmaturen werden reeds tijdens de ruwbouw mee in te muur gemetseld. Opbouwarmaturen kunnen dan weer ook achteraf worden geïnstalleerd.

Grondspots

Grondspots zitten in de grond en schijnen zo naar boven waardoor ze een mooie verdeelde lichtbundel verspreiden. Vaak zitten de spots ingegraven op dezelfde hoogte als de grond, al kan het ook voorkomen dat ze iets hoger liggen. Grondspots geven een extra mooi effect als ze ergens tegenaan schijnen zoals een standbeeld, fontein of een sierlijke struik. 

Halogeenstralers

Een halogeenstraler geeft zeer sterk licht en wordt vooral gebruikt om dieven af te schrikken. 

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting dient enkel voor de sfeer en schoonheid. Vaak zijn het richtbare spots die met een pin in de grond te steken zijn. Ook de grondspots zorgen voor een mooie sfeer. 

Uit welke materialen bestaan de armaturen?

Armaturen kunnen zowel uit het goedkope, maar minder duurzame PVC bestaan, uit degelijker, doch duurder aluminium of andere materialen zoals hout of blauwe steen. 

Tot slot nog enkele verlichtingstips:

  • Als je een lamp met bewegingsdetector hebt gebruik je best geen spaarlampen. 
  • Indien je liever niet verblind wordt als je op je tuinpad of op de oprit loopt gebruik je best geen richtspots. 
  • Voorzie voldoende stroomvoorziening van 30 vierkante meter differentieel alvorens je je tuin gaat aanleggen. Splits hierbij de circuits indien mogelijk op. Indien je een fontein wilt hebben voorzie je hiervoor best een aparte kring. 

Bespreek dit lichtplan met de tuinarchitect of de lichtadviseur alvorens deze aan de slag gaat.