Vaccin tegen meningitis of hersenvliesontsteking

Je kan je laten vaccineren tegen een aantal bacteriën die meningitis veroorzaken. De volgende vaccinatie beschermen tegen hersenvliesontsteking. Ze worden toegediend aan zuigelingen.

Vaccinatie tegen meningokokken C

Kinderen kan je best laten vaccineren tegen meningokokken C. Meningokokken kunnen bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking veroorzaken. Het vaccin voor meningokokken C is opgenomen in het basisvaccinatieschema (België) en het Rijksvaccinatieprogramma (Nederland) en wordt toegediend op de leeftijd van 15 maanden. Zij krijgen een langwerkend vaccin toegediend. Om naar bepaalde landen te reizen is een kortdurend vaccin tegen meningokokken A,C,W 135 en Y verplicht. Zo bijvoorbeeld Saoedi-Arabië en bepaalde Afrikaanse landen. Dat vaccin blijft drie jaar geldig. Tegen meningokokken B bestaat geen vaccin.

Vaccinatie tegen pneumokokken

Ook de vaccinatie tegen pneumokokken maakt deel uit van het Rijks- of basisvaccinatieschema. Deze inenting beschermt kleine kinderen tegen zware pneumokokkeninfecties die bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking tot gevolg kunnen hebben. Pneumokokken zijn ook een belangrijke oorzaak van acute longontstekingen en middenoorontstekingen (otitis media).

Vaccinatie tegen Haemophilus influenzae (type b)

Ook de vaccinatie tegen Haemophilus influenzae (type b)  is opgenomen in het Rijks- of basisvaccinatieschema.