Hersenvliesontsteking

Een hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van het hersenvlies. Het is een ernstige aandoening, die zonder de juiste behandeling een dodelijke afloop kan hebben.

Symptomen hersenvliesontsteking

De eerste symptomen van meningitis zijn griepachtige symptomen: hoge koorts, braken of misselijkheid met hoofdpijn, moeite om je te concentreren, verwardheid, slaperigheid, stijve nek, soms huiduitslag… Symptomen als koude handen en voeten, pijn in de benen en bleekheid kunnen wijzen op meningitis.

Baby’tjes met hersenvliesontsteking zullen voortdurend huilen, veel slaap nodig hebben, snel geïrriteerd zijn, niet veel willen eten, een verdikking in de fontanel vertonen en een stijve nek of lichaam hebben.

Complicaties meningitis

  • Epileptische aanvallen
  • Permanenten neurologische schade: blindheid, gehoorverlies, spraakverlies, leerstoornissen, gedragsproblemen, hersenschade of verlamming.
  • Niet-neurologische complicaties: nierfalen, bijnierfalen
  • Shock
  • Dood (bij pneumokokkenmeningitis in 15 à 20% van de gevallen)

Oorzaken

Hersenvliesontsteking of meningitis kan van virale oorsprong zijn of van bacteriële. Virale meningitis is minder ernstig dan bacteriële, die zelfs een dodelijke afloop kan hebben. De vorm van bacteriële meningitis die het vaakst voorkomt, wordt veroorzaakt door meningokokken. Deze vorm van meningis is erg besmettelijk. Ook een infectie met pneumokokken en haemophilus influenzae (type b) kan leiden tot meningitis.

Behandeling

Meestal worden patiënten met meningitis in het ziekenhuis opgenomen. Virale hersenontsteking is minder ernstig dan andere soorten meningitis en zal in de meeste gevallen spontaan genezen. Bacteriële meningitis daarentegen is ernstiger dan virale. Het kan best zo snel mgoelijk behandeld worden met een breedspectrumantibioticum. Een bloedkweek kan aantonen welke bacterie de verwekker is.

Vaccinaties

Zuigelingen kunnen gevaccineerd worden tegen een aantal verwekkers van meningitis, onder meer tegen meningokokken C, pneumokokken en Haemophilus influenzae (type b) .