Tuinsets

Wil je je tuin voorzien van een ideale tuinset maar weet je niet waar te beginnen? Hier volgen enkele nuttige tips in verband met de materiaalkeuze en waar op te letten bij het uitkiezen van jouw droomset. Een tuinset maakt van jouw terras namelijk een aangename zithoek en geschikte locatie voor zomerse barbecues.

Materialen van tuinsets

Hout

  • Teak staat bekend als een zeer duurzame houtsoort. Wie zijn tuinset ook in de winter buiten wil laten staan opteert best hier voor. Wel moet je rekening houden met een kleurverandering van warmbruin naar zilvergrijs onder invloed van weer en wind. Deze houtsoort is eveneens niet overschilderbaar.
  • Tropische hardhoutsoorten (bijvoorbeeld iroko, meranti of inlands hardhout zoals eik of beuk) gelden als duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Aangezien het minder olie bevat dan teak is een regelmatige behandeling echter noodzakelijk. 
  • Zachthoutsoorten zoals grenen en vuren zijn minder duurzaam dan hardhout en worden in de winter best binnen opgeborgen. Het heeft ook meer onderhoud nodig want om uitdroging of schimmelvorming te voorkomen moet het hout worden geschilderd of gelakt.  

Kunststof

  • Traditionele (volle) kunststof is ideaal materiaal voor een verplaatsbare tuinset. Het is namelijk licht en makkelijk hanteerbaar. Net zoals teak kan het zowel in de zomer als in de winter buiten staan. Bovendien is het gemakkelijk schoon te houden en heeft het een goede prijs/kwaliteitsverhouding. 
  • Geweven kunststof is de laatste nieuwe trend. Net zoals traditioneel kunststof is het licht, comfortabel, makkelijk te onderhouden en kan het heel het jaar door buiten blijven staan. Daarenboven is het UV-bestendig, kleurvast, bestand tegen hoge temperaturen en chloor/zeewater. Er is ook een waaier aan keuzes wat de uitvoering betreft. 

Metaal

Met metalen meubels kan je je tuin een hippe retro uitstraling geven of net een ultramoderne look. Het is erg makkelijk in het onderhoud en wordt vaak gecombineerd met hout of kunststof.

Rotan en bamboe

Wil je graag even wegdromen en je inbeelden dat je op een CaraĂ¯bisch eiland ligt? Kies dan voor rotan of bamboe dat aan je tuin een natuurlijke uitstraling geeft en de strandsfeer oproept. Het is meestal voorzien van een laklaag waardoor de meubels makkelijk afwasbaar zijn. Wel mag de laklaag niet te vaak nat worden want dan kan ze slijten. Tijdens de wintermaanden is wegstallen dus aangeraden.

Glas en keramiek

Dit wordt vaak gekozen als tafelblad in de plaats van hout of natuursteen. Het is sterk, krasvast en bijzonder onderhoudsvriendelijk. 

Het kiezen van een ideale tuinset

Tuinsets zijn er dus in verschillende maten en vormen. Bij het kopen van een tuinset moet je naast de materiaalkeuze ook rekening houden met een aantal andere zaken. Eerst en vooral moet je kijken naar de grootte van je tuin en terras. Ook een klein terras biedt tal van mogelijkheden. De beste keuze zijn dan multifunctionele meubels: stoelen die zowel een rechtopstaande als liggende stand hebben. Optimaal zijn ook inklapbare of makkelijk stapelbare modellen zodat je ze in de winter makkelijk kan opbergen. Daarnaast speelt ook het materiaal van je terras een rol bij het uitkiezen van je tuinset. Voor een terras met grind of kasseien neem je beter geen meubels met smalle pootjes. 

Om de duurzaamheid van je tuinset te bevorderen, kies je best voor kwaliteitsmeubels. Belangrijk zijn bijvoorbeeld de verbindingen: vermijd ijzeren schroeven die makkelijk roesten maar kies voor houten of roestvrijstalen. Bij houten meubelen moet je letten op het FSC-label (Forest Steward Council), dat garandeert dat het hout afkomstig is van natuurvriendelijk bosbeheer. Eens je een set naar jouw smaak hebt gevonden, probeer dan altijd eerst de tafel en stoelen samen uit om de zithoogte te controleren. 

Lees meer over: bamboe , hardhout , meubels , rotan , teak , tuinmeubels , tuinset , tuinsets