Houten tuinmeubelen onderhouden

De laatste tijd worden hoe langer hoe vaker tropische houtsoorten gebruikt om tuinmeubelen uit te vervaardigen. We denken hierbij vooral aan teak en bangkirai. Het grootste voordeel hiervan is dat het zeer slijtvaste houtsoorten zijn vergeleken met de zachtere varianten. Pas op: als je zeker wilt zijn dat je meubels vervaardigd zijn uit een duurzaam beheerd bos kan je best op zoek naar het FSC-keurmerk. Iedere houtsoort heeft een ander soort behandeling nodig.

Behandeling van zachthout 

Voorbeelden van zachte houtsoorten zijn vuren of grenen. Deze hootsoorten zijn niet van nature bestand tegen schimmels of houtrot. Ze worden daarom op voorhand meestal ingespoten met impregneerolie. Als dat nog niet gebeurd is moet je absoluut zelf de handen uit de mouwen steken. Drie lagen impregneermiddel aanbrengen is geen overbodige luxe. 

Eens dit achter de rug is kan je je tuinmeubelen best regelmatig behandelen met een beschermende beits. Opgepast: zorg dat het oppervlak droog, zuiver en mosvrij is. Opnieuw zijn minstens drie lagen beits aangeraden.

Behandeling van tropish hardhout

Zoals eerder aangegeven behoeft tropisch hardhout zoals teak of bangkirai in feite minder zorg dan zachthout. Na verloop van tijd krijgt hardhout wel een zilvergrijs kleurtje. Als je liever de originele kleur behoudt behandel je je meubelen best jaarlijks één tot twee keer met speciale olie (er bestaat specifieke teakolie of bangkirai-olie). 

Let op dat het hout dan droog en zuiver is. Als de kleurverandering je niet stoort volstaat het om eens per jaar de meubelen met een natuurlijke zeepoplossing te kuisen en vervolgens goed af te spoelen. Borstel je meubelen hoe dan ook regelmatig af, zodat er zich geen vuil of mos op vastzet.