Onderhoud van je tuinmeubelen

Je tuinmeubels lijden snel onder regen en koude. Om ervoor te zorgen dat ze lang meegaan moet je ze goed onderhouden. Hieronder vind je een aantal tips die je helpen om je tuinmeubels een lange levensduur te garanderen.

Het belangrijkste is dat je voorzichtig omgaat met je meubels. Maak geen te grote stapels en versleep ze niet via de grond. Je werkt ook best niet met een hogedrukreiniger als je ze wil kuisen. Anders gaat de beschermlaag snel kapot en zijn ze nog gevoeliger voor vuil.

In de winter zet je de tuinmeubels best binnen. Als dat niet mogelijk is dan moet je ze volledig afdekken. Als het in de zomer regent moet je ze scheef zetten zodat het water er goed afdruipt. Als je merkt dat schroeven loshangen dan span je ze best onmiddellijk aan. Behandel je meubels ook direct als je merkt dat er barstjes in zitten of schimmel te zien is.

Afhankelijk van het materiaal van de meubels zijn er verschillende methodes om je meubels te onderhouden.

Teak en andere hardhoutsoorten

Zulke meubels moet je twee à drie keer per seizoen oliën, om de kleur van het hout intact te houden. Als je meubels aan fel zonlicht blootgesteld worden is dat niet genoeg. Probeer de olie gelijkmatig uit te smeren. Klodders olie trekken vuil aan, verwijder die dus best onmiddellijk met een droog doek.

Houten meubels moet je in de winter binnenzetten om schimmel te voorkomen. Gewoon afdekken is niet genoeg.

Geschilderd hout

Voor deze meubels volstaat het om ze elke vijf jaar van een nieuwe beschermende verflaag te voorzien.

Kunststof

Kunststofmeubels zijn eenvoudig te onderhouden. Veeg het vuil er met een harde borstel af en kuis ze dan met warm water en zeep. Probeer geen krassen te maken om ophoping van vuil te vermijden.

Metaal

Zorg ervoor dat het metaal altijd is voorzien van een laklaag. Zo voorkom je roestvorming. Voor de rest volstaat het om de meubels af te kuisen met een vochtig doekje.

Lees meer over: meubels , tuinmeubelen , tuinmeubels , tuinset