Tuinmeubelen in hout en kunststof

Geniet je graag van de zon en hou je van comfort, dan zijn tuinmeubelen een absolute must. Ze zijn tegenwoordig erg in en bestaan in verschillende kleuren, vormen en materialen. De grootste belasting van het milieu door tuinmeubels volgt uit de gebruikte materialen.  De twee meest voorkomende zijn hout en kunststof.  

Houten tuinmeubelen

Het gebruik van tropisch hout als bouwmateriaal voor tuinmeubelen is de laatste tijd toegenomen Hoewel houtsoorten als teak en bankirai (harde houten) relatief duurzaam zijn, hebben ze nood aan onderhoud. Dit geldt ook voor de zachte houtsoorten, zoals grenen en vuren. Deze zijn echter minder duurzaam dan hard hout. Ze moeten -in tegenstelling tot harde houtsoorten- binnen worden geplaatst tijdens de wintermaanden.
Indien u kiest voor houten meubelen, ga ook even na of ze voorzien zijn van het FSC-label. Dit toont aan dat de meubelen afkomstig zijn van een ‘goed beheerd bos’.

Tuinmeubelen uit kunststof

Tuinmeubelen uit kunststof zijn over het algemeen iets goedkoper dan hout. De grootste voordelen van kunststof zijn hoge weerbestendigheid en makkelijk onderhoud. De meubelen mogen in principe elk seizoen buiten blijven staan, wat bij hout niet steeds het geval is. Natuurlijk bestaan er verschillende kwaliteiten van kunststof, waarvan de slijtage erg afhankelijk is. Het is geen overbodige luxe om de meubelen tijdens de koudere maanden af te dekken.