Syndroom van Down

Het syndroom van Down is een fout in het genetisch materiaal. Het syndroom werd genoemd naar John Langdon Down, die in 1866 het als eerste de aandoening erkende als een genetische conditie.

Het syndroom van Down, vroeger ook bekend als mongolisme tast de baby aan in zijn fysische ontwikkeling. Het is ook de oorzaak voor leerstoornissen bij het kind. Het syndroom is een levenslange aandoening die ontstaat wanneer de baby nog in de baarmoeder van de moeder zit.

Kinderen met het syndroom van Down lopen meer risico op ziekte zoals:

  • Hartziektes bij de geboorte
  • Zicht- en hoorproblemen
  • Alzheimer: normaal komt deze ziekte enkel voor bij mensen ouder dan 65, bij mensen met het syndroom van Down komt de ziekte veel vroeger voor

De ziekte komt voor bij 1 op 1000 zwangerschappen. Alle etnische groepen hebben een gelijke kans op deze genetische fout. De ziekte komt 15% meer voor bij mannen dan bij vrouwen.

De oorzaak van de ziekte is onduidelijk. Toch is 1 risicofactor gekend, namelijk de leeftijd van de moeder bij de zwangerschap. Als de moeder ouder is dan 45 heeft ze 1 kans op 30 om een kindje met het syndroom van Down op de wereld te zetten.

Onderzoek naar het syndroom van Down

Bij het begin van de zwangerschap worden vrouwen onderzocht om te kijken of hun kindje al dan niet het Downsyndroom heeft. Zo kan me die vrouwen opvolgen, hulp aanbieden en informatie geven. Zo kan het koppel kiezen of ze al dan niet voort willen gaan met de zwangerschap.

Wat zijn de verdere verwachtingen voor kinderen met het syndroom van Down?

De verwachtingen zijn afhankelijk van patiënt tot patiënt, afhankelijk of ze al dan niet een andere, bijkomende aandoening hebben. Het meest kwetsbare jaar is het eerste levensjaar van kinderen met het syndroom van Down: 15% van de kinderen sterft in hun eerste levensjaar.

Na 1 jaar is levensverwachting veel groter. Door betere behandelingen kunnen mensen met het syndroom tot 50 jaar worden.

Er is geen stereotiep mogelijk van mensen met het syndroom van Down, aangezien elk kind verschillend is. Toch zijn algemeen gesproken kinderen met het syndroom warme personen, met een blij karakter.