Symptomen vogelgriep

Bij mensen

In de meeste gevallen komen de symptomen van de vogelgriep of vogelpest overeen met die van een gewone, maar ernstige griep

De enige klacht die niet voorkomt bij de gewone griep en dus kan wijzen op de vogelgriep is conjunctivitis (bindvliesontsteking), ontsteking van het slijmvlies van het oog. Mensen met vogelgriep lopen een groter risico op bepaalde complicaties. Zo onder meer virale longontsteking en ademhalingsproblemen.

Bij vogels

Bij vogels kunnen we de vogelgriep herkennen aan symptomen als:
  • Ademhalingsproblemen
  • Sinusitis
  • Een opgezwollen kop met een dikke, blauwe kam en lellen
  • Minder eieren leggen
  • Sufheid en een gebrek aan eetlust
  • Sterfte

Complicaties vogelgriep

Meer dan de helft van de mensen die besmet werden met het uiterst gevaarlijk H5N1-virus is eraan gestorven. De meeste mensen met vogelgriep hebben dezelfde klachten als bij een gewone griep. Maar anderen krijgen last van ernstige bijwerkingen als respiratoir falen, waarbij de zakjes in je longen zich zullen vullen met vocht en je ernstige ademhalingsmoeilijkheden krijgt. Daardoor ligt het sterftecijfer zo hoog. 

Gevreesd wordt dat het vogelgriepvirus op termijn zal muteren tot een nieuw virus dat zich gemakkelijk van mens tot mens verspreidt. Als een mens gelijktijdig besmet zou worden met de menselijke griep en de vogelgriep, zou dit een gevaarlijke mutatie van het virus mogelijk maken. Dat nieuwe virus zou erg besmettelijk kunnen zijn en, doordat de wereldpopulatie er geen immuniteit tegen heeft opgebouwd, ook erg dodelijk.