Behandeling vogelgriep

Verschillende vormen van de vogelgriep zullen andere symptomen veroorzaken. Daarom zal de behandeling ook verschillen van geval tot geval.

Mensen zullen niet gauw vogelgriep oplopen, maar als het gebeurt, is het wel ernstig te nemen. Ruim de helft van de mensen die een aantal jaar geleden getroffen is door het gevaarlijke H5N1-virus, is gestorven. Patiënten bij wie vogelgriep wordt vastgesteld, worden steeds in quarantaine geplaatst.

Medicijnen vogelgriep

Meestal wordt er voor de behandeling een beroep gedaan op het medicijn oseltamivir (Tamiflu®), dat de klachten vermindert en de uitbreiding van het virus tegenwerkt. Het virus dat de vogelgriep veroorzaakt, is resistent tegen de antivirale medicijnen amantadine en rimantadine.

Beademingsmachine vogelgriep

Bij zware infecties is kan het nodig zijn de patiënt aan een beademingsmachine te leggen. Mensen met vogelgriep worden altijd in quarantaine geplaatst.

Als het H5N1-virus zou muteren in een virus dat gemakkelijk van mens tot mens kan worden overgedragen, zou dat wel eens kunnen leiden tot een pandemie. Tot nu toe is de wereld daar gelukkig van gespaard gebleven.