Symptomen van syfilis

Syfilis ontwikkelt zich in verschillende stadia, die elk hun eigen klachten hebben.

Primaire syfilis

Deze fase wordt gekenmerkt door de ontwikkeling van een kleine, pijnloze zweer (ulcus) op de plaats van de infectie. Dat kan de penis, de vagina, de mond en de anus zijn. De lymfeklieren in de liesstreek zwellen ook op. Deze fase begint na gemiddeld drie weken, maar dit kan variëren van 10 dagen tot drie maanden.

Secundaire syfilis

Na twee tot tien weken krijgen 60 tot 90% van de onbehandelde patiënten verschijnselen van secundaire syfilis. Dit gaat gepaard met verschijnselen als:


In dit stadium is de patiënt nog altijd besmettelijk. Na een paar weken verdwijnen de symptomen vanzelf.

Latente syfilis

Nadat de secundaire syfilis spontaan geneest ondervindt de patiënt lange tijd geen last van zijn ziekte.  Dit latente stadium kan jaren duren, van 2 tot zelfs 30 jaar.

Tertiaire syfilis

Na de lange periode waarin de ziekte verborgen bleef en de patiënt niet behandeld werd, kunnen er allerlei complicaties optreden. Deze staan ook wel bekend als tertiaire syfilis. De ziekte kan dan leiden tot een blijvende aantasting van de hersenen, het ruggenmerg, het hart en het zenuwstelsel. Klachten kunnen bestaan uit:
  • Ongecontroleerde spierbewegingen
  • Verlamming
  • Gevoelloosheidµ
  • Geleidelijk aan blind worden
  • Dementie

Congenitale syfilis

Congenitale syfilis, syfilis bij een kind dat tijdens de zwangerschap besmet werd met de ziekte,  kan leiden tot huidafwijkingen, botontsteking, lever- of miltvergroting, longontsteking, chronische neusverkoudheid en hersenvliesontsteking. Het kind kan blijvende littekens hebben, vatbaar zijn voor allerhande infecties, verstandelijk gehandicapt zijn of groeiachterstand hebben.