Syfilis
Syfilis of lues is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die veroorzaakt wordt door de bacterie Treponema pallidum. De bacterie kan zich in de schede, de penis, de anus of soms zelfs de mond nestelen.
Syfilis kwam in de 15de eeuw vanuit Amerika naar Europa. Maar het duurde nog tot na de Tweede Wereldoorlog, na de ontdekking van penicilline, voor de ziekte goed behandeld kon worden.
Symptomen syfilis
Syfilis kent verschillende stadia:
- Primaire syfilis (na 10 dagen – 3 maanden): klein, pijnloos zweertje op plaats infectie (vagina, penis, anus, mond)
- Secundaire syfilis (na 2-10 weken): huiduitslag (rode zweertjes) over hele lichaam, verlies van eetlust, misselijkheid, griepachtige symptomen, enz.
- Latente syfilis (2-30 jaar): geen symptomen
- Tertiaire syfilis: complicaties, waaronder aantasting van ruggenmerg, hart- en zenuwstelsel
Oorzaken syfilis
Aan de basis van de ziekte ligt de bacterie Treponema pallidum. Besmetting met die bacterie vindt plaats tijdens seksuele contacten. Het is besmettelijk tijdens het primaire en secundaire stadium, soms ook tijdens de latente periode. Een zwangere vrouw die besmet is kan de ziekte overdragen op haar baby.
Behandeling syfilis
Syfilis is vrij eenvoudig te behandelen met antibiotica (penicilline). Het is wel belangrijk de ziekte zo snel mogelijk te behandelen, hoe langer je de ziekte hebt, hoe groter de kans op complicaties.
Voorkomen syfilis
De beste manier om syfilis te voorkomen is veilig vrijen, met andere woorden een condoom gebruiken en niet vrijen met meerdere sekspartners.